ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Könyvajánló/ Széman Richárd: Mert az idő könyörtelen jonatán

Széman Richárd: Mert az idő könyörtelen jonatán

Képhaikuk és szóvíziók

Részletek a kötet előszavából és a kötet végén található idézetekből

Ez a könyv ajándék.

Tavaly lettem hatvan éves, kollégáim és munkaadóim úgy döntöttek, születésnapomra lehetőséget adnak egy saját fotóalbum kiadására. Hálásan köszönöm, és amit tudok nyújtani cserébe az a következő négy tételes képes capriccio, haikukkal (meghatározott szótagszámú -5-7-5 – tömör japán versforma) és egy záróverssel. Capriccio, mert játékos formában próbálok gondolkodni a világról, ami körülvesz, és mert a zene szeretete, ritmusa gyermekkorom óta bennem lüktet, csak a hangok képekké alakultak, apró pixelekből és betűkből álló képekké…

A négy tétel:

Jelek
Haszontalan Univerzum
Időmozaik (Bolygómesék Italo Calvinónak, avagy: Szindbád űrbéli bolyongásai)
Dokumitológia

A képeim kavicsok egy tengerparton kacsázó gyermek kezében.

Capriccio. Az én Capriccióm, árnyak, fények, színek, betűk végtelenül szubjektív, csapongó kavalkádja. Egy kíváncsi ember egy ponton átvetített, feje tetejére állt világa.

 

Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd
Fotó: Széman Richárd

Képei teli vannak varázslattal: azzal, ami mostanság annyira hiányzik mindannyiunknak. Nem kell kész válasz mindenre. Álmodozni, csodában hinni mindig is az ember áhított vágya volt és lesz. Visszatérő motívumai egységes történetté teszik a képsort, mintha rímek lennének. Az égitestek – Föld, Hold, Nap -, az árnyék, a maszk, a képek közepén megjelenő titokzatos fény, a kezek és a mindennek keretet adó régi ezüstkiválás a fotók szélein – mind-mind a történetmesélés kellékei.” Sárkány égi tavon kiállítás, Kiscsatári Marianna megnyitóbeszéde, Pestújhely, 2014. május 5.

„Széman Richárd fotográfus képeit az érti meg igazán, aki elfogadja az alapvetést, amely szerint a személyes történelem nem nagy horderejű események melléktermékeként értelmezhető, hanem apró, hétköznapi emlékek és a lélek finom mozgásainak érzékeny szöveteként. Széman képei digitálisan újrafogalmazott emléktörmelékek, szürreáliák, ahol színes és erősen roncsolt álomvilágban jelenik meg a fotográfus múltja, megannyi talált tárgya, öreg fotója, korábban exponált portréja, úti mozaikja és az utcaszínházasok, vándorkomédiások világa, amelyről évtizedek óta készít felvételeket. Hagyományos analóg technikát kever a digitálissal. Teret, időt, foltot, karcot mos egybe, színez álomszerűvé.” Trencsényi Zoltán: A könyörtelen Jonatán, Népszabadság, 2013. augusztus 26.

 

A kötetben megtalálható néhány kép a szerző 2009. decemberi és 2018. márciusi, a Mai Manó Könyvesboltban rendezett kiállításaiból.

 

Kiadó: Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ, 2019
Kötés: keménytáblás
Oldalszám: 86 oldal
Nyelv: magyar
ISBN: 9786155796043
Ár: 2.500,- Ft.

A honlapon szereplő könyvárak tájékoztató jellegűek, az aktuális árakról és készletről az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Mai Manó Könyvesbolt
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
Telefon: 0630 505 0622
E-mail: bookshop@maimano.hu