ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Könyvajánló

Könyvajánló


Foam Magazine #49: Back to the Future

A Foam Magazine e számának témája: Vissza a jövőbe, 19. század a 21. században. A kortárs művészek digitális technikákat, új anyagokat és motívumokat alkalmazva feldolgozzák, újraértelmezik és újragondolják a 19. század témáit, technikáit és elképzeléseit. A Back to the Future témájához kapcsolódó projekteken túl a szám tartalmazza Bartos Aneta önarcképét, amely az apa-lány kapcsolat összetettségét […] . . .

David LaChapelle: Good News, Part II

A Good News, Part II David LaChapelle régóta várt, legújabb kiadványa. A könyv a fotós öt kötetből álló sorozatának utolsó része, melyet a LaChapelle Land (1996) indított, a Hotel LaChapelle (1999) könyvvel folytatódott, majd ezt követte a Heaven to Hell (2006) és végül a Lost and Found, Part I. A Good News, Part II LaChapelle […] . . .

David LaChapelle: Lost + Found, Part I

A Lost + Found, Part I. David LaChapelle régóta várt, legújabb kiadványa. A könyv a fotós öt kötetből álló sorozatának negyedik része, melyet a LaChapelle Land (1996) indított, a Hotel LaChapelle (1999) könyvvel folytatódott, majd a Heaven to Hell (2006) követte. A Lost + Found, Part I a mindennapi életünk és annak problémáival való szembesülés […] . . .

Martin Parr: The Non-Conformists

1975-ben a friss diplomás Martin Parr a Hebden Bridge közelében fekvő festői Yorkshire Pennine malomvárosába költözött. Öt éven át fényképeken dokumentálta a város mindennapjait, különös figyelemmel kísérve a hanyatlásnak induló tradicionális életet. Susan Mitchell – későbbi felesége -, akivel még Manchesterben találkozott, csatlakozott Parrhoz, hogy egy éven keresztül a metodista kápolna, és annak gazdálkodó közössége […] . . .

Foam Magazine #52: Talent

A Foam Magazine új kiadása – a Talent Issue – 20 kiválasztott művész válogatását tartalmazza, akik a fotográfia mai helyzetét szemléltetik. Az aktuális trendek és tendenciák mellett a művészek fokozottan összpontosítanak a társadalmi, politikai és környezetvédelmi kérdésekre, amelyek gyakran összefonódnak az identitással és a személyes reprezentációval. A ma feltörekvő fotósai meglepő könnyedséggel lépik át a […] . . .

Photography Masterclass: Creative Techniques of 100 Great Photographers

Mi az, ami bizonyos fényképet örökre a memóriánkba vés? Néha a téma, de még inkább maga a művész, aki a felvételt készítette. A Photography Masterclass könyv alapkoncepciója meglehetősen egyszerű: a szerző kiválasztott 100 fényképet a világ legnagyobb fotósainak munkáiból, részletes betekintést nyújtva a képalkotók munkamódszereibe. Fedezd fel, hogyan készültek például Cartier-Bresson felvételei, használj hosszú expozíciót […] . . .

Guy Bourdin: A Message for You

Guy Bourdin: A Message for You című kötet egy nagyszerű válogatás a fotóstól, mely lenyűgöző történeteket, kompozíciókat és színeket ábrázol. Bourdin provokatív felvételei kíméletlen és éles humorral vizsgálták és feszegették a reklámfotózás határait. Az új kiadás az 1970-es évek végére fókuszál, melyet karrierjének csúcspontjaként tartanak számon, és egy könyvben ötvözi az eredeti 2006-os kiadás két […] . . .

Foam Magazine #51: Seer/ Believer: The Mythical Issue

A Foam Magazine új kiadása: Seer/ Believer: The Mythical Issue a vizuális művészettörténet során meghatározó szerepet játszott mitológiát választotta témájának. Az 51. kiadás olyan témákat próbál megfogalmazni, amelyek először látomásszerűnek, másviláginak, lehetetlennek vagy irracionálisnak tűnnek. A szerzők a mi hit és a megértési rendszerünkben próbálják értelmezni a felvetődő problémákat. Ki a szerző: a látnok, aki […] . . .

Henri Cartier-Bresson: Europeans

1955-ben jelent meg először a Europeans című kötet, Henri Cartier-Bresson öt évet átfogó fényképgyűjteménye. Felvételei egy olyan kontinenst dokumentáltak, amelyen még mindig érezhető volt a háború hatása, az emberek romok között éltek nagyon rossz körülmények között és alig volt mit enniük. Az első kiadás után először jelent meg újra ez a válogatás, az ünnepelt fotográfus […] . . .

Brassaï en Amérique 1957

A Brassaï en Amérique 1957 című kötet ritka felfedezést kínál több mint 150, korábban soha nem látott fekete-fehér és színes fényképből a legendás fotóstól. Számos személyes és szakmai kapcsolat ellenére – Henry Miller, Harper’s Bazaar, Carmel Snow és Edward Steichen, akik Brassaï munkáját számos MoMA kiállításon szerepeltették – Brassaï 1957-ig visszakozott az USA-ba való utazástól, […] . . .

Vér és pezsgő – Robert Capa élete és kora

”>Capa egy kitaláció<, mondta róla egy barátja, ugyanis a világhírű fotós pályája egy titokzatos és rendkívül tehetséges, bár nem létező személy kitalálásával indult, magyarán szólva egy rendes kis szélhámossággal. A képek intenzitása, bátorsága, közelsége azonban minden, csak nem szélhámosság. Mintha egy kedves bohém link eljátszaná a zsenialitást, és ez váratlanul mégis zseniális fotókat eredményezne. Ennek […] . . .

Peter Lindbergh: A Different Vision of Fashion Photography

A német származású Peter Lindbergh fotográfiái egy új divatkorszak kezdetét, és a női szépség új felfogását jelezték. A Different Vision of Fashion Photography című könyv a Rotterdami Kunsthalban bemutatott kiállítást kísérte és több mint 400 képből áll, mely négy évtizedet ölel fel Lindbergh munkásságából. Akár az egyedülálló portrékról, akár a drámai alakokról és beállításokról van […] . . .

The Great LIFE Photographers

A The Great LIFE Photographers a LIFE magazin valaha volt legátfogóbb antológiája, mely eddig megjelent. A LIFE-ot mindig is a fényképészek tették naggyá, ez a könyv átfogó és izgalmas összefoglalás azokról a férfiakról és nőkről, akik valaha a magazinnak dolgoztak. A kötet sorra veszi a 20. század legmeghatározóbb pillanatait, köztük MacArthur Mydans partjainál, és Capa […] . . .

Double Take – Reconstructing the History of Photography

A Double Take a történelem 39 legnagyszerűbb pillanatának összefoglalása – a legkorábbi ismert fényképektől, a 20. és 21. század jelentős eseményein és a népszerű kulturális és művészeti világ ikonjain át, a világ legdrágább fényképéig. Ezeket az alkotásokat gyűjtötte össze Jojakim Cortis és Adrian Sonderegger egy kis csavarral és humorral megfűszerezve. A Double Take magába foglalja […] . . .

Martin Munkacsi

A nagy divatfotós, Martin Munkácsi 1896-ban született Magyarországon, a 20-as és 30-as éveket Berlinben töltötte, majd 1934-ben New Yorkba költözött. Munkácsi sosem volt önbizalom híján, és büszke volt arra, hogy évekig korának legjobban fizetett fotográfusaként tartották számon. A huszadik század egyik legjelentősebb fényképésze, a modern fotózsurnalizmus megteremtője, aki megmozgatta a fotográfia korábban statikus médiumát. Az […] . . .

Tokyo Camera Style

John Sypal 2008-ban alapított blogja, a Tokyo Camera Style, számos követőre és nemzetközi visszhangra talált, hasonló blogok egész sorozatát inspirálva világszerte. A menet közben készült közeli felvételeken a járókelők kedvenc analóg gépeikkel pózolnak Tokió utcáin. A képek nemcsak a fényképezés megszállottjai által használt fényképezők széles választékát mutatja be, hanem egy olyan utcai kultúrát is, ahol […] . . .

Fashion Photography Next

A Fashion Photography Next 35 ígéretes tehetség munkáin keresztül bemutatja a fotográfia és a divat legújabb irányvonalait egy meglepően új perspektívát kínálva.

Sebastião Salgado: Genesis

1970-ben az alig 26 éves Sebastião Salgado először tartott kamerát a kezében. Amikor a keresőn át megpillantotta a világot, hirtelen minden értelmet nyert. Attól a naptól kezdve – bár . . .

The Polaroid Project: At the Intersection of Art and Technology

A Polaroid fényképezés forradalmasította a képek készítési és előhívási folyamatát, feltalálásának története mégis nagyon egyszerű. 1943-ban, miután lánya megkérdezte, hogy miért nem láthatja azonnal az általa készített képeket, az amerikai feltaláló és tudós Edwin H. Land kigondolta a szükséges technológiát, megvalósítva ezzel a látszólag lehetetlent – mindezt egy órán belül. Több ezer fotóművész erőfeszítésének köszönhetően, […] . . .

Hiroshi Sugimoto: Black Box

Hiroshi Sugimoto az 1970-es évektől szürreális és formális megközelítéssel vizsgálta az időt, az empirizmust és a metafizika elképzeléseit, a fényképezőgépet hídként használva az . . .

Wim Wenders: Instant Stories

Wim Wenders – a neves filmes és az új német mozi mozgalom tagja – nemzetközi hírnevét az állóképek világában is megteremtette. Míg korábbi kiállításaival a nagy formátumú színes fotóira összpontosított, most megnyitotta Polaroid kincsesládáját, amelyet az 1970-es és 1980-as években készített. Baráti portrék, színészek és személyes hősök; ajándéktárgyak és események egy fiatal, filmes életéből; az […] . . .

Polaroid: The Missing Manual

A Polaroid: The Missing Manual a Polaroid szerelmeseinek elengedhetetlen kézikönyve. A könyv két fő egységből áll: “Kamera és filmes formátum útmutató” és “Kreatív technikák”, átfogó képet nyújtva a Polaroid fotózásról. Többek között tartalmazza: Az instant kamerák, kompatibilis tartozékok és filmek széles körű áttekintését; Tippeket ahhoz, hogy mit és hol vegyük; Hogyan lehet felszerelni a készülékeket és […] . . .

(M)Érték – Brassaï, Capa, Kertész, Moholy, Munkácsi

Brassaï, Capa, Kertész, Moholy, Munkácsi fotói a Magyar Fotográfiai Múzeumból

The Weegee Guide to New York

Fedezd fel New York városát a leghíresebb krónikás szemével!

Weegee – Murder is My Business

Az International Center of Photography archívumából válogatva a könyv bemutatja Weegee, New York egyik legjelentősebb sajtófotósának páratlan stílusát és lenyűgöző karrierjét. 1935 és 1946 között Weegee nevet szerzett magának bűncselekményeket, áldozatokat és elkövetőket hajszolva New York utcáin. Speed ​​Graphic kamerával és egy rendőri rádióval felszerelkezve gyakran a rendőröket is lehagyva ért a bűntények helyszínére, hogy […] . . .

Flash – The Making of Weegee The Famous

Arthur Fellig azon titokzatos képessége, hogy a rendőrséggel egyidőben érkezik a bűntettek helyszínére, hamar híressé tette őt. Bármely más fotósnál jobban dokumentálta a . . .

Weegee and Naked City

Arthur Fellig Weegee néven vált ismertté és 1945-ös könyve, a Naked City – Manhattan bűnözésével, tömegével és borzalmas éjszakai életének szeszélyes bulvár jellegű képei -szinte egyik napról a másikra megváltoztatta az uralkodó újságírói gyakorlatot. Ebben a kötetben két művészettörténész, Anthony W. Lee és Richard Meyer, teljesen más szemszögből vizsgálja Weegee-t és könyvét a fotográfia és […] . . .

Weegee (Photofile)

Arthur Felliget karrierje kezdetén egyszerű bulvárfotósnak tekintették, aki szörnyű és megdöbbentő felvételeket készít. Mára elismert művészként, illetve fényképészként él a . . .

Extra! Weegee

Nem volt még egy olyan fotós, aki olyan közelről dokumentálta volna az 1930-as és a 40-es évek New York-i szenzációit, botrányait és katasztrófáit, mint Weegee. Lenyűgöző képei – annak a rejtélyes képességének köszönhetően, hogy mindig a dolgok helyszínén volt, amikor azok történtek – a vizuális szókincs részévé váltak, amely segített megérteni a korszakot, melyben élt. […] . . .

André Kertész: On Reading

Harmincnégy évvel az első kiadás megjelenése után, a klasszikus On Reading újra feltűnik kéttónusú reprodukciókkal és Robert Gurbo kurátora előszavával. Az On Reading című könyvben . . .

Robert Capa: A Graphic Biography

Robert Capa: A Graphic Biography ragyogó ábrázolása a nagy háborús fotós karrierjének, akinek 1954-es halála előtt csak egyetlen kívánsága volt: hogy munkanélküli háborús fotós . . .

Sputnik Photos könyvajánló

A közép-kelet-európai művészformáció, a Sputnik Photos fotográfusai A képzelet geometriája című tárlatukon Lengyelország függetlenségének századik évfordulója alkalmából a XX. . . .

Bartis Attila: A szigeteken

Bartis Attila első klasszikus, nagy méretű fotóalbuma. Megjelenésével egy időben a Mai Manó Házban nyílnak kiállításai. A fényképekhez Katharina Narbutovic, Petrányi Zsolt és Szűcs . . .

Gaál Zoltán: Az Út

„Megtanulni élni nem más, mint megtanulni elengedni.” – Buddha

Schmied Andi & Lawrence Lek: Jing Jin City

Egy fikciót és valóságot vegyítő útibeszámoló.

William A. Christian Jr.: The Stranger, the Tears, the Photograph, the Touch

Ez a könyv a 2011-ben a CEU Press által, Natalie Zemon Davis előadássorozatának részeként megjelentetett kisebb, papírkötéses kiadás kibővített, nagyobb formátumú és gazdagabban . . .

Hórusz Archívum

Az egyiptomi hieroglifák sorában Hórusz isten szeme az egy egészet, a teljességet jelenti. Részei, mint például a szemhéj, az egy végtelen kicsi felé tartó tört részeit jelölik. Ezért . . .

Robert Capa: Kissé elmosódva Emlékeim a háborúból

„A valóságot megírni mindig nagyon nehéz, így hát az igazság kedvéért megengedtem magamnak, hogy néha egy kicsit túllépjek rajta vagy egy kicsit eloldalazzak mellette. Ennek a könyvnek . . .

A múlt szabadsága

Válogatás Alföldi Róbert fotógyűjteményéből
„Neoavantgárd fotóművészet Magyarországon az 1960-as évektől napjainkig”

A Mai Manó Ház 2016 januárjában . . .

Budapest 135 év 135 kép

Pest, Buda és Óbuda egyesülésének 135. évfordulójára jelent meg a fotóalbum, amely a főváros fejlődését, arculatának megváltozását mutatja be 135 fotóval 135 éven keresztül. . . .

Annie Leibovitz: A Photographer’s Life: 1990-2005

Az album fotói alapvetően két csoportba sorolhatók: a privát fotókhoz, ezek hétköznapi szituációk, portrék, tájak, enteriőrök és közeli részletek, és a „hivatalos” híresség- . . .

Hazai anyag. Fotónapló. André Kertész és a magyarok

Kertész minden nyilatkozatában elmondta legalább egyszer, hogy ő fényképes naplót készít egész életében. Az album 175 fotója válogatás az élete első, magyarországi szakaszában . . .

50 PHOTOGRAPHERS YOU SHOULD KNOW

Az albumban felvonultatott 50 fotográfus legfontosabb munkái mellett a művészek tömör életrajza és egy információs oldalsáv is tájékoztatja az olvasót, a köteten átívelő idővonal . . .

The Focal Encyclopedia of Photography

A 2007-ben megjelent angol nyelvű átfogó tanulmány a fotográfia történetének és történeti folyamatának jellegzetességeit, kortárs alkalmazásának formáit, az új és fejlődő . . .

André Kertész és Szigetbecse

Szigetbecse a 20. századi fotográfia talán legelismertebb alkotóművésze, André Kertész Emlékmúzeumával büszkélkedhet.

Annie Leibovitz, Susan Sontag: WOMEN

Rolling Stone, Vogue, Vanity Fair. Miközben Leibovitz ezeknek a magazinoknak dolgozott és százával fotózta a hírességeket, rengeteg szokványos és rendkívüli női portrékat készített.

Mai Manó fotográfiái

Mai Manó (1855-1917) szakíró, a maga korában a gyermekfényképezés egyik legjobb hazai képviselője, 1885-től udvari fényképész, alapítója és főszerkesztője A Fény (1906) című . . .

Vivian Maier Street Photographer

John Maloof, az amatőr történész, 2007-ben egy chicagói aukcióház árverésén bukkant rá egy jelöletlen, temérdek negatívot tartalmazó dobozra, s ezzel felfedezte a huszadik század . . .

MAGNUM’s First

Az idő arca címet viselő áttekintő kiállítás, a Magnum Photos nyolc neves tagjának különböző földrészeken, tájakon készített fotóriportjait mutatja be.

Magnum Contact Sheets

A Magnum Contact Sheets címet viselő katalógus több mint hetven év történelmének vizuális munkáit mutatja be, köztük a normandiai partraszállást Robert Capa, az 1968-as párizsi . . .

The History of European Photography

A The History of European Photography egy olyan egyedülálló nemzetközi kutatási projekt, amely egész Európán átível. A projekt célja, hogy egy olyan angol nyelvű enciklopédiát . . .