ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Aktuális kiállításaink/ Burger Barna – A KÉKvándor

Burger Barna – A KÉKvándor

A kiállítás megnyitója: 2016. augusztus 2. 17:00
Megtekinthető:
2016. augusztus 3. - augusztus 24.
Helyszín: Budapest Projekt Galéria (1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.)

Burger Barna, az ismert, és immár több kötetet publikált fotográfus egy hajdani, gyermekkori álmát váltotta valóra, amikor nekiindult, és végigjárta gyalogszerrel Magyarországot, az Országos Kéktúra 1180 km-t. A vándorláson készült fotóit, s a hozzájuk fűződő gondolatait formálta egy különleges fotóalbummá, s most ezekből a képekből készült a fotográfiák kiállítása is.
Egykoron sok magyar tévénézőnek élménye volt a Rockenbauer Pál rendezte híres sorozat: a „Másfélmillió lépés Magyarországon”. Ahogy a film készítői, úgy Burger Barna is keletről nyugatnak indult. Alkalmanként 20 és 40 km közötti távolságokat teljesítve, heti két- három napot rászánva, több mint egy évig, 2013 májusától 2014 novemberéig tartott az útja.  A túra már a kezdetektől igazi vándorlássá vált: a gyaloglás, a természet közelsége és a magány nem csak a fotográfiákon megörökített élményeket adta, hanem az önismeret és a tisztázó gondolkodás másként nehezen megkapható helyzetét is.

DSCF6754Burger Barna: A KÉKvándor (sorozat)

Burger Barna lenyűgöző fotói révén mindazok, akik érdeklődnek a természetjárás iránt, a ráismerés szépségével láthatják Magyarország tájait. Akik pedig még nem próbálták, milyen változatos és szép helyeken vezet a legismertebb magyar turista-útvonal, most ennek a szubjektív naplónak a segédletével talán maguk is kedvet kapnak a bakancsos túrázásra. S ha mást nem tesznek, mint elcsodálkoznak, hogy mennyi rejtett szépség lakik a magyar tájakon, Burger Barna már akkor is elérte az egyik célját: megmutatta mindenkinek, milyen sokféle és milyen lenyűgöző ez az ország, amit Magyarországnak hívunk.
A KÉKvándor c. kötetet a Magyar Természetjáró Szövetség jelentette meg, a szövegeket Kőrösi Zoltán író gondozta.
Ahogy a fotóalbumban a képek mellett térképek segítik a tájékozódást, a kiállítás képein GPS-koordináták jelzik a felfedezhető tájakat.

Burger Barna
Budapesten született, 1965-ben. Fényképész iskolát végzett, alkalmazott és művészi fotográfiái magazinokban és önálló albumokban láttak napvilágot. Könyvek nélkül nem tudja elképzelni a világot.
Kötetei:
1999 – NEW YORK, Stramavant Kiadó
2002 – ZÁSZLÓK ÉS EMBEREK, Internationale Sonderbeilagen
2005 – FEJ VAGY ÍRÁS/92 KORTÁRS ÍRÓ PORTRÉJA, PrintX Budavár Kiadó
2007 – A KONYHAABLAKBÓL, Lévai Anikó, Jokerex Kiadó
2007 – DÉLUTÁNI ALVÁS/A TÖRTÉNET ÁRNYÉKA, Kőrösi Zoltán, Kalligram Kiadó
2008 – ÖT ÉS FELES, Sajó László, Osiris Kiadó
2008 – MAGVETŐ ÍRÓTÜKÖR 2009
2010 – EGY KAMPÁNY KRÓNIKÁJA – ORBÁN VIKTOR 2010, Demax Művek
2012 – AZ UTOLSÓ MECCS – TÖRTÉNETEK A TITKOS MAGYAR FOCIKÖNYVBŐL,  Kőrösi Zoltán, Kalligram Kiadó