ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Fotóhónap2018

Fotóhónap2018

A Magyar Fotóművészek
Szövetsége fesztiválja
www.fotohonap.hu

Mi is az a fotóhónap?

A biennálé jelleggel megrendezett Fotóhónap fesztivál nemcsak kiállítási programjában, hanem szerkezetében is kísérletező, követve a nemzetközi trendeket. 2018-ban a világ rangos kortárs művészeti eseményei az együttműködési gyakorlatokra, különösen a kurátori kollaborációra helyezik a hangsúlyt, amikor több alkotó-szakember felkérésével alakítják ki a fesztivál tematikáját. A Fotóhónap 2018 kurátorai a maguk aspektusából gondolkodnak a fotó alapú művészet jelenéről és jövőjéről, miközben kölcsönösen alakítják, reflektálják egymás munkáját.

Boros Lili, Simon Kati, Szigethy Anna, Szegedy-Maszák Zsuzsanna és Tóth Balázs Zoltán kurátorok különböző utakon és gondolatmenettel közelítenek a fotográfiához, generációk és médiumok közötti feszültség/átjárás jellemzi a fesztivál idei kiállításait. Közös pont az emberi lépték megtartása, a mikrovilág vizsgálata, az intimitás, a beszélgetős atmoszféra-teremtés. A test manipulálhatósága, virtuális újjáteremtése kurrens témái a digitális kornak, ezért a fesztivál kiállításaiban is megjelenik, vizsgálva az elidegenedés fogalmát is.

Urbánus fesztivál lévén, a város, városimage meghatározó szerepet játszik a programban. A Fotóhónap2018 fesztivál helyszínválasztásában is igazodik a trendekhez, amikor a hagyományos kiállítóhelyek mellett számos olyan városi helyszínt fedez fel, s színesít meg, amelyek eddig kiestek, vagy nem elsősorban kiállítási térként voltak használatosak, a város rejtett értékeinek felfedezésére késztetve a nézőket.

A Fotóhónap2018 fesztivál október 18-án nyitja meg eseményeinek sorát a WEEGEE –A HÍRES, 1935–1960 című kiállítással a Mai Manó Házban.

A Fotóhónap2018 fesztivál nemcsak kiállításokat szervez, hanem számos szakmai programot is kínál (beszélgetések, tárlatvezetés, konferenciák) a fotográfia iránt érdeklődő közönségnek.

A részletes programot ide kattintva lehet megnézni a Fotóhónap2018 oldalán.

 

A Fotóhónap2018 programsorozathoz egy százoldalas katalógus is készült, itt lehet átlapozni: