ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. október

A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. október

1. Magyarország világhírű fotográfusok lencséjén keresztül 3. rész (1969-1987)

Egy-egy ország fotóművészei, fotóriporterei többnyire hű képet tudnak adni hazájuk mindennapjairól, de mindig érdekes, amikor egy másik országból érkezik egy friss szem, aki objektívén keresztül egy egészen különleges világot mutat meg az adott országból. Magyarországon a rendszerváltás előtti időszakban ez nem volt olyan egyszerű, hiszen a bürokráciával is meg kellett küzdeni azért, hogy külföldi országokból érkező fotóriporterek hiteles képet adjanak hazánkról.

2. Etiópia, India, Kambodzsa, Kína, Kuba és Vietnám – Válogatás Stalter György publikálatlan képeiből

A fotókat az archívumomból, a 20-30 évvel korábban exponált filmjeimből válogattam, mivel akkor nem illettek a lapok tematikájába, nagy részuk korábban sehol nem jelent meg, és kontaktmásolaton vártak sorsukra, hogy lenagyítsam őket. Az utolsó pillanatban FORTE fekete-fehér fotópapírokból sikerült egy nagyobb tételt elraktároznom, aztán több éves labormunkával lenagyítottam a két kiállításom képeit.
Egyfajta búcsú volt ez az analóg technikától. Mivel több mint 40 éve foglalkozom a fényképezéssel, annak idején megtanultam és a mai napig imádok laborálni.

3. A HÉT FOTÓSA: Kozák Lajos, akinek képei évtizedekig egy dobozban lapultak

A sportfotográfusként ismert Kozák Lajos (1906-1975) munkásságának elfeledett oldala került napvilágra, és a fotótörténet új alakja rajzolódik ki előttünk. Képei a harmincas és negyvenes évek progresszív magyar fotóművészetének egyfajta summázatát adják, munkáiban azonban megjelenik egyénisége, megkülönböztetve őt művésztársaitól.

4. Gombai Gellért képei az öt éve bezárt Budapesti Vidámparkról

A 2013-ban megrendezett Víz és jövő pályázatunk legjobb tíz fotója közé a zsűri döntése alapján Gombai Gellért képe is bekerült. Gellért a Szellemkép Szabadiskola fotós szakán végzett 2013-ban, diplomamunkájában így írt: “Úgy érzem, hogy kétségtelen és legnagyobb hatással Lucien Hervé művei vannak rám. Az elsők között volt, ha nem az első, akinek a fotói hosszú percekig lekötötték a figyelmem. A zene ritmusa, a vers líraisága, a geometria precíz racionalitása, a filozófia világának absztrakciói… Képei az első pillanattól kezdve megtalálták a helyüket belső világomban, többet jelentenek nekem utcák, épületek mementóinál.”

5. A HÉT FOTÓSA: Irving Penn – 7 kép a portréfotózás mesterétől

Irving Penn 1917-ben született, művészeti igazgatónak képezte magát, emellett festegetett, míg 1943-ban át nem tért a fényképezésre. Mindezt alapos általános és művészeti képzés előzte meg. Ez a képzés tapasztalatokat jelentett mind a vizuális nyelvben, mind az alkotásban, mind pedig a praktikus felhasználás területén is.

(borítókép: Kozák Lajos: Budapest az 1930-as években © Kozák Lajos, részlet)