ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. november

A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. november

1. Menekült gyerekek Mozambikban – Harminc éve készült Stalter György megrázó sorozata

A Mai Manó Házban megrendezett Régi/Új képek kiállítás után Stalter György ismét átnézte archívumát. Ekkor újra szembesült azokkal a sorsokkal, melyeket, ha csak egy ezredmásodpercre is, de megörökített. Az ekkor kiválogatott képekből szeptemberben a FUGÁban nyílt kiállítás. A több mint 150 felvétel a világ számos országában készült Ázsiától Afrikáig, például Mozambikban is, ahol Stalter harminc évvel ezelőtt, 1988-ban járt és fényképezett.

2. A HÉT FOTÓSA: Imogen Cunningham, Amerika egyik leghíresebb női fotográfusa

Az idén 135 éve – 1883. április 12-én – született Imogen Cunningham fényképezéssel kapcsolatos legelső élménye Gertrude Käsebier Áldott vagy te az asszonyok között című munkájához köthető. Amikor a fotó egy reprodukciójával találkozott, az olyan mély benyomást tett rá, hogy abban a pillanatban elhatározta, hogy ő maga is fotográfus lesz.

3. A HÉT FOTÓSA: Mario Testino – Válogatás korunk egyik legismertebb divatfotósának aktfotóiból

A Peruban született Mario Testino (1954) egy katolikus család hatodik gyerekeként nőtt fel Limában. Eleinte pap szeretett volna, ám 22 évesen Londonba költözött, ahol a közgazdasági tanulmányait abbahagyva fotográfiát kezdett el tanulni. John Vickers és Paul Nugent műtermében dolgozott gyakornokként, de Cecil Beaton munkái voltak rá nagy hatással.

4. René Burri éjszakai sorozata a New York-i áramszünetről – 1965. november 9.

René Burri (1933-2014) svájci fotóművész a Magnum ügynökség egyik legrégebbi tagja és a fotózsurnalizmus egyik legismertebb alakja. 1946-ban, tizenhárom évesen készítette első fotóját az éppen akkor Zürichbe látogató Churchillről. Burri egy Leicával készítette első felvételeit. Sajtós pályafutását egy svájci, halláskárosultakat gondozó-oktató intézetről készített sorozattal (Touch of Music for the Deaf) kezdte, amely először a Life magazinban jelent meg. 1963-ban fényképezte le a hátradőlve szivarozó Che Guevarát. Ezeket, az azóta már ikonikussá vált felvételeket a fotótörténet leghíresebb portréi között tartja számon a szakirodalom.

5. Ylla – Egy elfeledett magyar fotográfusnő kalandos élete és képei

Sajnos Ylla élete és munkássága nem igazán ismert ma, bár sorsa összefonódott a huszadik század történelmével és az állandó meneküléssel. Ylla 1911. augusztus 16-án Camilla Henriette Koffler (Koffler Kamilla) néven született Bécsben. Ylla jelentősége az állatfényképezés területén elévülhetetlen. Ylla egyike volt az első női fotográfusoknak, aki az állatokat úgy próbálta fotózni, ahogy azok a természetes környezetünkben élnek.

(borítókép: Fotó: Stalter György: Mozambik, 1988 © Stalter György, részlet)