ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. július

A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. július

1. Fake News a fotóban – Válogatás a közösségi oldalak legnépszerűbb átverős képeiből

Ma már mindannyian tudjuk, hogy ha egy fényképet nézünk, nem feltétlen a valóságot látjuk. Ennek megítélésekor többnyire megérzéseinkre, tapasztalatainkra vagy éppen a fotóhoz mellékelt képadatokra támaszkodhatunk. A digitális korszakban, a képmódosító programok és a közösségi oldalak elterjedése után egyre több átverésen alapuló fotó látott napvilágot, melyek ennek ellenére vagy éppen ezért hatalmas népszerűségnek örvendnek.

2. A HÉT FOTÓSA: Bill Brandt – Válogatás egy angol fotós aktfelvételeiből (18+)

Brandt azt meséli a Camera magazin hasábjain, hogyan kezdett aktot fényképezni: „A fényképezés nagyon kiábrándító dolog is lehet. Így voltam vele, amikor a háború után londoni hírességeket fotografáltam angol és amerikai folyóiratok számára, s állandóan csak mérgelődtem az ilyen munkával járó nehézségek miatt. Politikusok, művészek, írók, színészek portréi voltak ezek, saját környezetükben, de sohasem volt elég időm arra, hogy kedvem szerint dolgozzak. Modelljeim mindig rohantak. Lakásuk ritkán nyújtott inspiráló hátteret, márpedig éppen az ösztönző háttérre lett volna szükségem, hogy ezekből a portrékból jó fotók legyenek. Így kezdtem el aktot fényképezni.”

3. Tom Bianchi képei Amerika legelső meleg turistaparadicsomából: Fire Island Pines – Polaroids 1975-1983 (18+)

Bianchi az 1970-es években az utazásai során jutott el Fire Island-re, amely akkor a fiatal, meleg férfiak mennyországának számított. A sziget egy csoport gyönyörű és karizmatikus meleg férfinak egyfajta utópiaként funkcionált az 1970-es években, amit Bianchi a különleges képein keresztül próbált bemutatni. Bianchi egy SX-70 Polaroid fényképezőgéppel dokumentálta barátai életét Fire Island-on. Ezekből a képekből született 2013-as albuma a Fire Island Pines, amely egy intim bepillantás a 70-es évek meleg kultúrájába. Polaroidjain a meghitt, személyes pillanatokat vagy éppen a féktelen, meleg bulik arcait láthatjuk.

4. 10 fotó a ma 90 éve született Dennis Stocktól

Dennis Stock 1928. július 24-én született New Yorkban. 16 évesen állt be a haditengerészethez, és a második világháború után kezdett el fényképezni. 1947 és 1951 között a világhírű fotográfusnál Gjon Milinél tanult. 1951-ben első díjat kapott a LIFE fiatal fényképészeinek versenyén. Ugyanebben az évben találkozott Robert Capával. Valószínűleg 1954-ben az ő hatására lépett be Magnum Photos csapatába. Az ötvenes évek közepén Hollywoodba költözött, ahol összebarátkozott a kor ikonikus alakjával, James Deannel.

5. Vadas Ernő (1899-1962) – Válogatás egy World Press Photo díjas magyar fotográfus képeiből

A két háború közti időszak egyik legsikeresebb, és talán legnagyobb hatású fotósává vált. Jól komponált, idillikus, romantikus képeit merész fény-árnyék hatások, ellenfény, lendület jellemezte. Fotói neves külföldi lapokban, többek között a Geographic Magazine-ban, a Vanity Fairben, a Harpers Bazaarban és az Illustrated London Newsban is megjelentek. 1938-ban az American Annual Photography toplistáján 13424 fotográfus közül az igen előkelő ötödik helyre sorolták.

(borítókép: Marilyn Monroe volt az egyik legtöbbet fényképezett nő a XX. században, és szintén ő a talán legtöbbet photoshopolt nő a XXI. században. A cicával látható Monroe kép manipulát, digitálisan módosított. (részlet))