ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. december

A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. december

1. A HÉT FOTÓSA: Robert Mapplethorpe – Válogatás Lisa Lyonról készült képeiből

A világ legelső női testépítő bajnoka Lisa Lyon és Robert Mapplethorpe 1979-ben vagy 1980-ban találkoztak egy partin a Sohóban. Robert Mapplethorpe ekkor hívta meg a lányt a Bond Streeten lévő műtermébe egy fotózásra. Később fényképezte egy edzőteremben majd a szabadban is. Az 1983-ban megjelent – a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában is megtalálható – Lady Lisa Lyon című fotóalbumba 117 fekete-fehér képet találunk.

2. A HÉT FOTÓSA: Yale Joel – A lehetetlen fotósának képei a tükör mögül

Az 1919-ben született Yale Joel 19 évesen már profi fotográfusként alkalmazták, később a második világháború alatt haditudósítóként, majd a negyvenes évek végétől a LIFE magazinnak dolgozott. A Life képszerkesztőinek köszönhetően hamarosan komolyabb hírnevet is szerzett a “lehetetlen fotográfusaként” azzal a képességével, hogy olyan perspektívákat mutatott be, melyeket az emberi szem általában nem lát. Yale úttörő szerepet töltött be az extrém nagylátószögű fotózás területén és a stroboszkópos világítás korai használatában is.

3. A fotó, amely az AIDS szimbólumává vált

Amikor 1990 novemberében a Life Magazinban megjelent Therese Frare képe a családja körében haldokló David Kirby-ről, még ő sem sejtette, hogy ezzel a képpel az egyik legmeghatározóbb fotót hozta létre, amely az AIDS és a haldoklás témájában született. A kép Kirby halála előtti utolsó pillanatait ábrázolja. A haldokló férfi közeli családtagjai a kórházi ágya körül ülnek. Kirby üres tekintettel néz a kamerába, miközben édesapja átkarolja és búcsút vesz fiától.

4. A fotótörténet leghíresebb képeinek miniatűr modelljei

A Double Take a történelem 39 legnagyszerűbb pillanatának összefoglalása – a legkorábbi ismert fényképektől, a 20. és 21. század jelentős eseményein és a népszerű kulturális és művészeti világ ikonjain át, a világ legdrágább fényképéig. Ezeket az alkotásokat gyűjtötte össze Jojakim Cortis és Adrian Sonderegger egy kis csavarral és humorral megfűszerezve. A Double Take meghökkentő szemszögből mutatja meg Henri Cartier-Bresson Behind the Gare Saint-Lazare, Sam Shaw Marilyn Monroe, Seven Year Itch vagy éppen Pennie Smith London Calling című felvételét és még sok más ikonikus képet. A stúdióban végzett rekonstrukciók bemutatásával és részletes interjúkkal a Double Take tökéletes választás a fotó iránt rajongók számára.

5. Egy 75 éve készült fotó története – Weegee: A kritikus, 1943. december 6.

A kritikus, Weegee egyik híres képe – mely a Mai Manó Házban is látható 2019. január 20-ig – pontosan 75 évvel ezelőtt, 1943. december 6-án készült Washingtonban. A fekete-fehér kép középpontjában két jómódú, idősebb nő látható, akikhez oldalról egy részegnek tűnő nő kiabál valamit.

 

(borítókép: Fotó: Weegee: A kritikus, 1943. december 6. © Courtesy Institute for Cultural Exchange, Germany 2018, részlet)