ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Leglátogatottabb blogbejegyzések

Leglátogatottabb blogbejegyzések

2016 DECEMBER

1. Nicholas Nixon még mindig fényképezi a Brown nővéreket – Elkészült a 2016-os fotó is

Az 1947-ben Detroitban született Nicholas Nixon a 35mm-es filmmel működő gépek helyett – Edward Weston és Walker Evans hatására – nagyformátumú fényképezőgéppel kezdett el dolgozni. Első kiállítását huszonkilenc évesen John Szarkowski kurátorsága alatt a Museum of Modern Art termeiben rendezték meg New Yorkban. Nixon munkái a Boston környéki iskolák diákjainak mindennapjait, különleges hangulatú városképeket, vak vagy éppen haldokló embereket ábrázolnak, de a társadalmi problémákat feszegető – a feleségével közösen készített – People With AIDS projekt mellett talán leghíresebb munkája a Brown nővérekről készült sorozata, melyen már több mint negyven éve dolgozik.

2. Anyák szülés után – Rineke Dijkstra portréi

Az 1959-ben született holland fotográfusnő Rineke Dijkstra az után kezdte el az Új anyák című sorozatát, miután jelen volt egy közeli barát második gyermekének születésénél. Dijkstra megjegyezte, hogy azonnal megérintette a barátja arcán megjelenő különböző érzelmek sokasága, amint az a karjába fogta az izgő-mozgó újszülöttet. Fotográfusként mindig arra törekszik, hogy egyetlen állóképben rögzítse az ehhez hasonló dinamizmust.

3. A világ egyik legdrágább aktfotója: Alfred Stieglitz: Georgia O’Keeffe, Akt, 1919 (18+)

Georgia O’Keeffe 1887-ben született Wisconsin államban. Szülei teheneket tartottak farmjukon és a család tejtermelésből élt. Georgia, a második gyermek e hétgyermekes családban, édesanyja apja után kapta nevét, aki magyar emigráns volt. Anyja családjában nagy hangsúlyt fektettek a lányok iskolázottságára, így Georgia is, miután leérettségizett és világos volt, hogy tehetsége a művészetek terén rejlik, 1905-ben a chicago-i, majd 1907-ben a New York-i művészeti iskolában tanult

4. „Nem hiszek az identitás mint olyan létezésében” – Aneta Grzeszykowska képei

Az Album (2005) című munkája több mint kétszáz fotót tartalmaz Grzeszykowska családi albumából. Photoshoppal úgy formálta át a családi fényképeket, hogy minden fotóról eltávolította magát, így a kitörölt személy után hagyott űrt, ürességet nézzük. Néhány képen a főszereplő hiánya nyilvánvaló, míg más képek absztraktabb természetűek, tájképpel vagy szokatlanul megvágott belső terekkel. A művész az emlékezés és felejtés mechanizmusával játszik, miközben egy személyes, érzelmes biográfiát mutat meg, amelyből éppen a főszereplő hiányzik.

5. 11 megdöbbentő állatfotó

Az elmúlt években mindig a Time magazin válogatásában jelent meg az év legkülönösebb állatos fotóit tartalmazó összeállítás, melyben a szerkesztők nem a klasszikus természetfotósok munkáiból, hanem a nyomtatott és az online sajtóban megjelent, állatokat ábrázoló riportfotókból válogattak. A válogatás címe „50 Astonishing Animal Photos of 2016”.