ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. január

A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. január

1. A HÉT FOTÓSA – Válogatás Leonard Freed a New York-i bűnüldözők munkáját bemutató sorozatának képeiből (18+)

Leonard Freed – akinek családja Kelet-Európából vándorolt Amerikába – 1929. október 23-án született Brooklynban. A tanulmányai befejezése után Freedet eleinte a festészet érdekelte, ám későbbi utazásai során végül Hollandiában kezdett el fényképezni, ezzel egy új szenvedélyét fedezte fel, mely egész életében végigkísérte.

2. Ezek a legjobb magyar sajtófotók. Kihirdették a 36. Sajtófotó Pályázat nyerteseit – Gratulálunk!

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének fotóriporteri szakosztálya 36. alkalommal írta ki a magyar sajtófotó-pályázatot. A tájékoztatás szerint 247 fotós 2260 pályázattal és összesen 6302 képpel pályázott. A zsűri elnöke Szlukovényi Tamás (Kanada) az Archive of Modern Conflict kurátora volt, munkáját Filip Horvat (Horvátország), fotóriporter; Maciek Nabrdalik (Lengyelország), fotóriporter; Michael Hanke (Cseh Köztársaság), fotográfus és Szabó Bernadett (Magyarország), fotóriporter segítette.

3. Bizarr képek a XIX. századi orvostudomány világából (18+)

A fényképezés feltalálása után eltelt másfél évtizedben már megszaporodtak a fotografálás alkalmazási területei. Az aktfotó a csábítás, a portré az emlékezés eszköze lett, a leltárkészítés a néprajztudomány, a halottról készített felvétel az emlékezetmegőrzés, a bűnügyi nyilvántartás számára készített fotó pedig a nyomozás segítője lett. Várható volt, hogy előbb-utóbb az orvostudomány is megpróbálja felhasználni a fényképezés során szerzett eredményeket.

4. A háború keserű öröksége – Bryan Adams fotói súlyosan sebesült katonákról

A világhírű dalszerző és énekes Bryan Adams már régóta ismert fotósként is, több tucat kiállítása volt és több fotóalbuma is megjelent. Eleinte főleg hírességekről készített portrékat, majd később a reklám- és a divatfotózásban is sikereket ért el. Adams a világ egyik legnagyobb divatfotósától, Herb Ritts-től tanult, mely alapvetően befolyásolta a hűvös nézőpontok és harmonikus kompozíciók által meghatározott stílusát és varázsolta ikonná a sztárt.

5. Sokkoló és csábító aktfotókat árverez el a Sotheby’s (18+)

A Sotheby’s aukciósház 2018. február 15-én rendezi meg Londonban az Erotika: Szenvedély és Vágy című árverését, ahol a művészettörténet olyan alkotásaira összpontosítottak, melyek témája az erotika. A kilencven darab árverésre kerülő műtárgyat a festészet, a szobrászat, a rajz, a fényképezés, a könyvek és a dizájn világából válogatták.

(borítókép: Leonard Freed: Részlet a Police Work című sorozatból, New York City. 1978 © Leonard Freed/Magnum Photos, részlet)