ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. február

A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. február

1. Urbán Tamás képei a Márianosztrai Fegyház és Börtönből (1987)

1989. január 27-én kiállításom nyílt „A rácson túl” címmel az Ernst Múzeumban, a magyarországi börtönökben készített fotóimból. A nyolcvanas években nem volt divat újságírónak, fotográfusnak a rácson túlról tudósítani, igaz, lehetőséget sem nagyon kaphattak. A börtönök világa a politika tabutémái közé tartozott, a droggal, a prostitúcióval együtt. Évekbe telt, amíg az Ifjúsági Magazinnak Tökölön készült anyagom után, bejártam, bejárhattam szinte valamennyi büntetés-végrehajtási intézetet Magyarországon.

2. A HÉT FOTÓSA – Válogatás Wolfgang Suschitzky Londonban készült képeiből (1930-as évek)

Wolfgang Suschitzky Bécsben született 1912. augusztus 26-án. Bár Suschitzky első szerelme a zoológia volt, de rájött, hogy Ausztriában nem élhet meg ebből a tudományból, ezért inkább nővére hatására– aki Edith Tudor-Hart néven lett ismert fotográfus – ő is fényképezni kezdett.

3. Photoshop helyett olló – 12 fotó Gilbert Garcin abszurd világából 

Gilbert Garcin bár már nyolcvankilenc éves mégis fiatal fotográfus. Garcin 1929-ben született La Ciotat-ban, Marseille közelében, majd a közgazdaságtudományi diploma megszerzése után egy lakásvilágítással foglalkozó céget vezetett. A kilencvenes évek elején az Arles-ban megrendezett fotófesztivál egyik workshopján (Rencontres Internationales de la Photographie d ‘Arles) Pascal Dolémieux francia fotográfus képei és támogató szavai akkora hatással voltak rá, hogy röviddel a nyugdíjba vonulás előtt beiratkozott egy fotótanfolyamra.

4. Peter Turnley: Francia csók – Szerelmespárok Párizs utcáin

Az Indiana államban található Fort Wayne-ben 1955-ben született Peter Turnley húsz évesen érkezett Párizsba. A világhírű fotós képei olyan nagy múltú magazinokban jelentek meg, mint a Le Monde, a Paris Match, a Newsweek vagy a National Geographic. Több mint kilencven országban dolgozott, járt Dél-Afrikában, Haitin, Kubában, Németországban, Romániában és a Szovjetunióban is. De leginkább Párizst fotózta, könyvének címe is ez: Francia csók – Szerelmes levél Párizshoz.

5. A HÉT FOTÓSA – Válogatás F.C. Gundlach világhírű divatfotóiból

Franz Christian Gundlach 1926. július 16-án született a németországi Heinebachban. Első fényképezőgépét, egy Agfa-Box kamerát 1938-ban kapta, majd egy Rolleiflexszel, majd 1956-tól egy Leicával és egy Hasselblad géppel dolgozott, de később volt olyan időszaka is, mikor Nikont használt. Szabadúszó fotográfusként 1949-től a Stern és a Revue magazinoknak fényképezett, majd 24 évesen a hamburgi Film und Frau magazinnál helyezkedett el. Ekkor került közelebbi kapcsolatba a divatvilággal, mely későbbi munkáit nagyban meghatározta.

(borítókép: Fotó: F.C. Gundlach: Op Art Swimsuit. Brigitte Bauer, Op Art swimsuit by Sinz Vouliagmeni, Greece, 1966
© F.C. Gundlach, részlet)