ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Leglátogatottabb blogbejegyzések

Leglátogatottabb blogbejegyzések

2017 SZEPTEMBER

1. Magyarország 1964-ben – 30 fotó a Fortepan gyűjteményéből

Magyarország, 1964: Kádár János megkapja a „Szovjetunió hőse” kitüntetést, megnyílik az ország első önkiszolgáló ABC-je, hazánk és Csehszlovákia között megindul a menetrend szerinti autóbusz-forgalom. Szóval, semmi különös, zajlik az élet a szocializmus alatt. Valami kivételes azonban mégiscsak történik ebben az évben: az országba látogat egy ekkor még csak 36 éves amerikai fotográfus, és elkészíti egész pályafutása több ikonikus fényképét.

2. Ritkán látott képek a balzsamozás folyamatairól (1897)

osszú időn keresztül a modellek és illusztrációk jelentették a legértékesebb forrását a klinikai oktatásnak. Sajnos, a legutóbbi időkig nehéz és drága volt őket előállítani, amely számottevően korlátozta a képi reprezentációk használatát. A fotográfiai eljárás gyors fejlődésével és különösen az egyszerűsödésével ezek az akadályok elhárulnak, és így még az amatőrök számára is lehetségessé vált gyorsan és biztonságosan dolgozni.

3. A LIFE Magazin fotósának publikálatlan képei Albert Einstein temetéséről

Albert Einstein – akinek elméletei átalakították a világegyetem működéséről való elképzelésünket -1955. április 18-án, 76 éves korában szívelégtelenségben halt meg. Temetése és hamvasztása magánjellegű esemény volt, ennek ellenére a rendkívüli nap eseményeiről egy fotósnak sikerült felvételeket készítenie: Ralph Morse-nak a LIFE magazintól.

4. Harold Edgerton atomrobbanásról készült különleges képei

Harold Edgerton leginkább a mozgást kimerevítő felvételeiről ismert: például almán áthatoló puskagolyó, folyékony fehér koronát alkotó tejcseppek és más képek, amelyeket az emberi szem nem képes észlelni. A második világháború alatt Edgertont és vállalkozását éjszakai fényképezés alkalmazásával az USA kormánya az ellenség mozgásának nyomon követésével bízta meg.

5. Elhunyt Ata Kandó (1913-2017)

Néhány nappal 104. születésnapja előtt Hollandiában elhunyt a legidősebb magyar fotóművész. 2006-ban a Mai Manó Házban és az elmúlt években blogunkon is bemutattuk már Ata Kandó képeit, és a közelgő születésnapja (vasárnap lett volna 104. éves) alkalmából mi is készültünk egy újabb bejegyzéssel. Sajnos az élet közbeszólt és amit szülinapi posztnak szántunk, végül a nekrológja lett.