ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Leglátogatottabb blogbejegyzések

Leglátogatottabb blogbejegyzések

2017 OKTÓBER

1. Egy színtévesztő fotográfus színes akt- és tájképei (18+)

Helmut Newton – aki az 1970-es évektől a világ egyik legismertebb és legjobban fizetett divat-, reklám-, portré- és aktfényképészeként vált ismertté – 1920. október 31-én Berlinben született egy jómódú zsidó gombgyáros család gyermekeként. 1936-ban félbeszakította gimnáziumi tanulmányait, mert már ekkor is inkább az úszás, a lányok és a fényképészet érdekelte. Ezután Berlin egyik ismert fényképészénél, Yva Else Simonnál tanult, aki később a náci terror áldozatává vált.

2. Baricz Kati: Human Nature – Egyszerűen Ember

Egyszerűen Ember – ez a címe a teljesen egyedi divatfotóiról is ismert Baricz Kati új fotóalbumának, amelyben a félig magyar, félig osztrák származású színésznő, Coco König is kiemelt szerepet kapott. A különleges hangulatú, összefoglaló albumnak, amely a fotóművész negyven évnyi munkájának egy rendkívüli szeletét mutatja be, a borítóképein is Coco látható.

3. Albert Londe képei a Salpêtrière-kórház hisztériával kezelt betegeiről (1876-1885)

A 19. század második felében hisztériajárvány söpört végig Európán és Amerikán. Különösen a nőket sújtotta a bénulás, nem volt energiájuk az ágyból felkelni és arról panaszkodtak, hogy a torkuk elzáródott. Jean-Martin Charcot francia neurológus a párizsi Salpêtrière-kórházban végezte hisztériakutatásait a 19. század utolsó harmadában. Két nagy áttörést sikerült elérnie.

4. Az utazó fotográfus – Válogatás Bácsi Róbert László képeiből

“Főképp a dokumentarista fotográfia érdekel, illetve a portré- és a társadalomábrázolás áll legközelebb hozzám. Szívesen fényképezem a különböző országok kultúráját az ott élő emberek életét, ezért igyekszem sokat utazni, hogy újabb és újabb riportokat tudjak készíteni. A fotózás és az utazás az évek alatt teljesen összekapcsolódott számomra. Évekkel ezelőtt jártam Észak-Indiában, a Himalájában az ottani buddhizmust fényképeztem, így nagyon közel kerültem az emberekhez és a vallásukhoz.”

5. Andrew Davidhazy, azaz Dávidházy András, a magyar “Doc” Edgerton

A legendás “Doc” Edgerton professzorra ma is mentoraként emlékező Dávidházy András (Andrew Davidhazy) a tudományos fotográfia ma Rochesterben (USA) élő, ma is aktív, budapesti születésű, de itthon jóformán ismeretlen professzora. A fotózással az argentín diákévek alatt kötött életre szóló barátságot, ahová a család az apa, Dávidházy András tengerészkapitány elleni koncepciós eljárás miatt 1948-ban kényszerűségből emigrált.