ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Leglátogatottabb blogbejegyzések

Leglátogatottabb blogbejegyzések

2017 NOVEMBER

1. Bernard Faucon: A szerelem helyszínei (1984-86)

Az 1950-ben született Bernard Faucon egész gyerekkorát Luberon vidékén töltötte, ahol szülei 1961-től gyermeküdülőt üzemeltettek. 1971-ben költözött Párizsba, ahol a Sorbonne-on filozófiát hallgatott. 1976-ban kezdett el fotográfiával, megrendezett képekkel foglalkozni, s elsőként a saját gyűjteményében található műanyag bábukat “vitte színre”. Bernard Faucon gyerekkorát meséli el nekünk. Bábuiból igazi mesehősöket teremt, akiket néha élő gyerekekkel együtt jelenít meg. Kedvelt témái a tűz, a játék, a vallás és mindenekelőtt az időhöz, az életkorhoz való viszony.

2. Molnár Zoltán Erdélyben készült képei a Fényerdők című albumából (1996-2012)

Valahol az Üveghegyen innen, volt egyszer egy fiú, aki a szüleivel elindult a családi múlt nyomában. Erdélybe mentek. Talán ekkor történt, talán nem, de ami biztos, az maga a tény. A fiú lelke kinyílt a másik ember, a másik világok megismerése felé. Mindezt nemcsak megélni, hanem megmutatni is akarta. Hamar megtalálta hozzá nemcsak az eszközt, a fényképezőgépet, hanem azt a belső tudást is, hogy a történetnek, amely jóval az exponálás pillanata előtt kezdődött el, a fénykép elkészítése csak egy mozzanata. Ki tudja, talán nem is mindig a legfontosabb. Tudta azt is, hogy ha igazi utazóvá akar válni, akkor sosem csak a látható különösség megmutatásával kell átadni a tapasztalatait, élményeit, hanem mindig belülről, az átéltet megosztani.

3. A HÉT FOTÓSA: Válogatás Joakim Eskildsen Magyarországon készült képeiből

Az 1971-ben Koppenhágában született Eskildsen első fotóalbumát 24 évesen készítette el, miután tanulmányait befejezte a finn University of Art and Design iskolában. 2000-től 2006-ig fotózta a kelet-európai romákat, melyek közül több mint 200 fotó The Roma Journeys címmel először tíz évvel ezelőtt, 2007-ben jelent meg a Steidl kiadásában. Eskildsen Cia Rinne finn-svéd író- és költőnővel a roma emberek nyomába eredtek és összesen hét országba látogattak el, hogy megnézzék, milyen körülmények között élnek. Jártak Magyarországon, Franciaországban, Oroszországban, Görögországban, Finnországban, Romániában és Indiában, ahol hosszú heteket töltöttek el, a romákkal laktak, velük ébredtek, feküdtek – az élmény pedig újabb és újabb településekre sodorta őket.

4. Íme a Brown nővérek idei, 2017-ben készült közös portréja

Az 1947-ben született Nicholas Nixon először 1974-ben fotózta le akkor 25 éves feleségét Bebét és annak három húgát; Heathert (23), Mimit (15) és Lauriet (21). A legenda szerint ez a fotó nem maradt meg, a negatívot megsemmisítették, mert nem voltak elégedettek az eredménnyel. A következő évben júniusban, Laurie diplomaosztóján újra odaálltak a testvérek Nixon objektíve elé, az ekkor készült kép már mindannyiuk tetszését elnyerte, így született meg az elhatározás bennük, hogy ezentúl ezt minden évben megismétlik. A projekt a családi környezeten kívül is hatalmas siker lett, a sorozatot neves intézmények kiállítótereiben mutatták be és a képeket (The Brown Sisters) 2002-ben könyvben is megjelentették, melyet azóta több kiadás követett, utoljára 2014-ben jelent meg Forty Portraits in Forty Years címmel.

5. Szatmári Gergely képei a Meadowlands című könyvéből

New Jersey Meadowlands, ami úgy is ismert, mint Hackensack Meadowlands – a területét meghatározó folyóról (Hackensack River) neveztek el. Ez New Jersey északkeleti részén, New York City és Newark között elterülő, megközelítően 34 km2 kiterjedésű, a közelmúltban részben rekultivált ökoszisztéma. A Meadowlands-et keletről a Palisade-ek hegylánca, mögötte a Hudson folyó határolja. A Passaic és a Hackensack folyó keresztezi, ezek délen a Newark-öbölben torkollnak. Közismert angolszász elnevezése, a wetland a terület jellegére utal. Az ilyen természeti jelenségek, fajgazdagságuk okán, általában természetvédelmi területeknek számítanak szerte az USA-ban. A Meadowlands azonban a terület ökoszisztémájának tönkretételéről ismert és a környék legnagyobb szeméttelepeként híresült el.