ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Leglátogatottabb blogbejegyzések

Leglátogatottabb blogbejegyzések

2017 MÁRCIUS

1. 17 díjnyertes kép 2016 legjobb magyar sajtófotóiból

Harmincötödször kerültek falra az előző év legjobb magyar sajtófotói. Akár csaphatnánk egy kisebb ünnepséget, ahogyan ez jelentősebb évfordulók idején szokás. Felsorolhatnánk számokat, rekordokat, eredményeket. Elmondhatnánk, ki mindenki munkájának köszönhető az, ami létrejött az elmúlt évek alatt. Mégsem terveztünk külön ünnepet, hiszen a Magyar Sajtófotó Kiállítás három és fél évtizede mindig ünnep. A fotóriporterek, a fotográfia ünnepe.

2. Mona Lisa Vakuval – Az egyik legérdekesebb magyar privátfotó-gyűjtemény a Mai Manó Házban

2017. március 4-től látogatható a Mai Manó Ház I. emeletén a Hórusz Archívum fotógyűjteményéből válogatott Mona Lisa Vakuval című kiállítás. A kurátorok – Csizek Gabriella munkatársunk és Kardos Sándor, a gyűjtemény tulajdonosa – külön figyelmet szenteltek annak, hogy itthon eddig még nem látott képek is bekerüljenek, a több mint 100 privátfotót bemutató kiállításba.

3. Philippe Halsman: Így készült Dalí akt-koponyája (18+)

“Véleményem szerint valamely fényképnek tartalma legalább olyan fontos, mint képszerű szépsége és egy mélyen kifejező portré sokkal nagyobb értékkel bír, mint egy olyan, amely csak tökéletesen megkomponált. Ez persze nem jelenti azt, mintha a komponálási, szerkesztési, technikai gondatlanság védelmére kelnék. A fotóművész kell, hogy szakmai tudására büszkén, gyakorlati képességeit a legnagyobb mértékben latbavetve, érzékenységével, felfogóképességével, mélységeiben ragadjon meg egy-egy szenvedélyt vagy valamely egyéniség lényegét.”

4. Manipulálták a Pulitzer-díjas fotót a Kent State egyetemi lövöldözésről

1970. május 4-én az ohiói Kent állami egyetemen a vietnami háború és a kambodzsai invázió elleni diáktüntetés során a Nemzeti Gárda a tömegbe lőtt és megöltek négy diákot (Allison Krause, Jeffrey Miller, Sandra Scheuer és William Schroeder), valamint megsebesítettek kilencet, akik közül egyikőjük örökre lebénult. Emléküket az egyetemen egy ösztöndíj is őrzi.

5. A 10 legnépszerűbb fotó-dokumentum (101-200)

A 2011 augusztusában indult Mai Manó Ház Blog – mely nemrég átlépte a huszonkétmilliomodik oldalletöltést is – hatalmas népszerűségnek örvend, köszönhető ez a Ti lelkes megosztásaitoknak is. Blogunk történetében az egyik legtöbbet frissített rovat a Fotó-dokumentumok oldal, ahol rengeteg érdekes képet találhattatok már neves színészekről, zenészekről, közéleti személyiségekről, ikonikus épületekről és a világtörténelem fontos pillanatairól, legendás helyszíneiről.