ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Leglátogatottabb blogbejegyzések

Leglátogatottabb blogbejegyzések

2017 JÚNIUS

1. Ritkán látott portrék a világ első elmegyógyintézetének beteg és már meggyógyult lakóiról (1856-1860)

Az intézményt, még jóval a fényképezés feltalálása előtt 1247-ben alapították, a 14. századtól már pszichiátriai betegeket fogadott, így ez volt a világ első elmegyógyintézete. A kórházat 1676-ban építették újjá a nagy londoni tűzvész után. Nevéből (Bethlem Royal Hospital) ered az angol “bedlam” szó, ami őrültek házát, tébolydát, zsivajt, káoszt jelent. Az intézmény főleg az ott uralkodó borzalmas állapotokról vált ismertté.

2. Utcai élet Londonban, 1877 – Válogatás John Thomson képeiből

A XIX. század végén a riportfényképezést nem tekintették művészi munkának. Ezért a sajtófotó kiemelkedő alkotásai eleinte nem kerülhettek a kiállítások falaira, albumokba, évkönyvekbe, hanem az újságok, folyóiratok lapjain túlnyomórészt feledésbe merültek.

3. A mi életünkből (1932) – Egy betiltott fotókiállítás képei és története

„Budapest munkásfényképezői jöttek el hozzánk, hogy bemutassák a magyar főváros nehéz munkáséletét. Gró Lajos budapesti munkásfényképész csoportjának képanyagából a szociofoto társulat kiállítást rendez a pozsonyi művészegyesület helyiségében. (Káptalan utca 13/a). A kiállítás a munkásfényképezés nagy kortörténeti dokumentuma, a kiállítás március 27-én vasárnap délelőtt nyílik meg és március 30-ig marad nyitva. Megtekinthető 10-13 és 15-20 óra között. A belépés díjtalan.”

4. Elliott Erwitt világhírű képei a Mai Manó Házban és a Capa Központban

„Amikor egy fotó jó, az nagyon érdekes tud lenni, amikor egy fotó nagyon jó, az már irracionális és mágikus is egyben… utóbbi már nem a fotográfus tudatos akarata vagy szándéka szerint történik.” (Elliott Erwitt)

5. A leghíresebb lengyel gyerekfotó története – David ’Chim’ Seymour: Tereska lerajzolja az otthonát (1948)

David ’Chim’ Seymour 1948-ban Tereskáról készített képét milliók látták az elmúlt majdnem hetven év során. 1948 tavaszán Chim megbízatást kapott az újonnan alapított UNICEF-től, hogy készítsen riportot annak a 13 millió gyermeknek a sorsáról Európában, akik otthon nélkül, szükségben, árván maradtak a második világháború miatt, és nyomon kövesse a változásokat, amelyek a szervezet által nyújtott segítség – hajlék, étel, ruhák, oltások – formájában valósultak meg.