ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Leglátogatottabb blogbejegyzések

Leglátogatottabb blogbejegyzések

2017 JÚLIUS

1. Elliott Erwitt titokban készült képei meztelen nyaralókról (1968-1984)

Erwitt szarkazmusának köszönhetően a képein olykor a legkomolyabb pillanatok is komolytalanná válhatnak, ahogyan ő maga is fogalmaz: „amit igazán komolyan veszek, az a komolytalanság”.

2. Kotnyek Antal riportfotói az ötvenes évek Magyarországáról (1953-1959)

Kotnyek Antal 1921. január 16-án született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán végzett, ahol egyik tanára Barcsay Jenő volt. Szülei nem akarták, hogy a bizonytalan kimenetelű művészpályát válassza, ezért inkább fényképész lett.

3. Budapest színes képeken a második világháború idején (1944-1945)

Az első valódi, tömegesen is alkalmazható színes eljárást már 1904-ben nyilvánosságra hozták, de a színes fényképezés csak a huszadik század derekán vált tömegessé. Elsőként a harmincas években jelentek meg a kisfilmes Agfa és Kodak fordítós filmek, és ezzel a színes negatívfilm és a róla készíthető színes papírkép kezdték el uralni a piacot.

4. Amikor még Lauda a Népligetben versenyzett – Hazai autóversenyek régi fotókon

Az 1894-ben Párizs-Rouen között megrendezett első autóverseny hatására megalakult Magyarországon egy szűk körű társaság, amely az automobilizmus terjesztését tűzte ki céljául. Hatsek Béla műszerész nyomon követte az újságok versenyről szóló beszámolóit, sőt ki is utazott a helyszínre. Fellelkesülve a francia autóversenyen 1895-ben behozta az országba az első Benz Velo-t.

5. Manipulált a szurikátát fürdető gyerekek vicces fotója

Nemrég egy olvasónk hívta fel rá figyelmünket – amit ezúton is köszönünk – hogy a kép hamisított. Utánanéztünk és a városi legendák és álhírek cáfolatával foglalkozó Snopes.com portálon két hete megjelent adatok azt mutatják, hogy a szurikátát fürdető gyerekek fotója valóban manipulált. Az eredeti kép nem Dél-Afrikában, hanem Angliában, Bristolban, az Ashley Road Day óvodában 1953 augusztusában készült.