ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Leglátogatottabb blogbejegyzések

Leglátogatottabb blogbejegyzések

2017 JANUÁR

1. Urbán Tamás képei az aszódi Fiúnevelő Intézet lakóiról (1973)

Húsz éven keresztül fiatalok között élt, dolgozott, ezért alkalma volt látni a 70-es évek elejének sokrétű ifjúsági problémáit: a téma a sajtóban addig alig jelenhetett meg. Mégis azon kevesek közül való, akik már a szocializmus idején is megmutathatták a társadalom, a rendszer negatív oldalait.

2. Falkland Road – Mary Ellen Mark képei India egyik legnagyobb vöröslámpás negyedéből (18+)

Az Altamon és a Falkland utak csak pár mérföldnyire helyezkednek el egymástól Mumbai belvárosában, mégis úgy tűnik, mintha két különböző világhoz tartoznának. Az Altamont út környékén található elegáns lakónegyedet mágnások, hírességek és nagykövetek lakják. A Falkland út menti, kevésbé előkelő terület, amely Kamathipura néven ismert, a világ egyik legnagyobb vöröslámpás negyede. A környéket, melyet többnyire az alacsonyabb társadalmi osztályok tagjai látogatták már a brit uralom első napjaitól, ma is a bántalmazások, a kizsákmányolás és a szexkereskedelem brutális epicentruma a független Indiában.

3. Szezon és holtidény Hernád Géza különleges képpárjain

Az 1978-ban, Debrecenben született Hernád Géza 2002 óta dolgozik fotóriporterként. Saját indíttatású hosszú távú sorozatait 4×5 és 8×10 inches nagyformátumú analóg fényképezőgépekkel készíti. A Mai Manó Ház Blogon most bemutatott fotósorozatában a hazai elő- és utószezonban kalauzol el minket olyan a helyekre, amelyek leginkább csak nyáron vagy kizárólag téli időben népszerűek és zsúfoltak. Az év kétharmadában álomba burkolózott helyek igazi arca viszont rejtve marad a szezonális látogatók előtt, de Hernád Géza sorozatának köszönhetően most is ezt megnézhetjük.

4. 10 híres fotó, melyet újrafényképeztek (18+)

A fényképezés felfedezése óta rengeteg fotó készült, melyek közül sok kép felejthetetlenné, ikonikussá, legendássá vált. Azt, hogy egy fénykép mitől válik világhírűvé, nehéz pontosan definiálni, de egy-egy fotó erejét az is növelheti, ha a kép az évtizedekkel később alkotó fotográfusokat is inspirálja.

5. „Senki nem került közelebb a háborúhoz a gyalogoskatonánál” – egyik kézben géppuska, a másikban fényképezőgép: Tony Vaccaro második világháborús fényképei (18+)

Tony Vaccaro 1922-ben született Greensburgban, Pennsylvaniában, olasz bevándorlók gyermekeként. Előbb anyját, majd apját vesztette el, addigra azonban a család már visszaköltözött Olaszországba, Bonefróba, apja szülővárosába, így Vaccarót és két lánytestvérét egy nagybácsi és egy nagynéni nevelte fel. Tizenhét éves korában, a második világháború kitörésekor azonban a Rómában tartózkodó amerikai nagykövet megparancsolta neki és testvéreinek, hogy térjenek vissza az Egyesült Államokba.