ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Leglátogatottabb blogbejegyzések

Leglátogatottabb blogbejegyzések

2017 FEBRUÁR

1. Akt- és erotikus fotók a Fortepan gyűjteményéből II. rész (18+)

“A mai társadalomban, a mai életformák között aktról, a mezítelen emberi testről kevés a képélményünk, még kevesebb ezek között az erotikus hatástól bizonyos szükséges mértékig elvonatkoztatott művészi képlátás. Ezzel összhangban megfigyelhetjük, hogy az egész modern fotóművészetnek legkevésbé eredményes ága éppen az aktfotografálás.”

2. 10 ritkán látott Diane Arbus fotó

„A társadalmi lépcső legtetején születtem, a köztisztességnek örvendő nagypolgárságban, ám azóta mindent megtettem annak érdekében, hogy kiessek közülük.” – mondta az 1923-ban született Diane Arbus, aki hírnevét eleinte annak köszönhette, hogy a hatvanas évek elejétől a társadalom – magát normálisnak tekintő többsége – által különösnek, ijesztőnek vagy épp degeneráltnak ítélt emberekről készített képeivel bekerült a legnagyobb magazinokba.

3. A fotótörténet híres szerelmespárjai VIII. – Lee Miller és Man Ray

Man Ray (Emmanuel Radnitzky esetleg Rudnitzky vagy Rudzitsky) divat- és portréfényképész, a dadaizmus és a szürrealizmus egyik meghatározó alakja, az avantgárd fotográfia jeles képviselője Philadelphiában született 1890. augusztus 27-én. Az Emmanuel beceneve „Manny” volt, ebből adódott a keresztneve.

4. Elhunyt Burger Barna (1965-2017)

Burger Barna Óbudán az Árpád Gimnáziumban érettségizett 1983-ban. 18 éves koráig futballozott, az NB1-be is bekerült. Majd 1985 és 1987 között a Práter utcai fényképész iskolában tanult. Pályájának alakulására nagy hatást gyakorolt Pólya Zoltán fotóművész, valamint Fényes Tamás fotográfus, akiktől nagyon sokat tanult. Az iskola elvégzése után rögtön behívták katonának, az itt eltöltött időszak még jobban megerősítette abban, hogy ezen a pályán kell tovább dolgoznia.

5. Fekete és fehér – Válogatás Szász János képeiből

Apja katonai ragja miatt az 1925-ben született Szász János nem mehetett jogi pályára, de dacból megtartotta a doktor előnevet. Kirakatrendezőnek és grafikusként tanult, és képeit rendszeresen elküldte a külföldi szaksajtónak is. Magyarországon a Pécsi Terv fotósaként dolgozott, a helyi szocializmus hatalmas építészeti sikereit kellett megörökítenie.