ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Leglátogatottabb blogbejegyzések

Leglátogatottabb blogbejegyzések

2017 DECEMBER

1. A HÉT FOTÓSA – Válogatás Robert Capa Magyarországon készült felvételeiből (1948)

Robert Capa nyughatatlan, kalandvágyó, soha, semmi kihívás elől ki nem térő szellemét, vagányságát Magyarországról hozta. 1931-ben hagyta el szülőhazáját. Fentieken kívül szinte semmit más nem volt a poggyászában. A spanyol polgárháborúban, a második világháborúban, Kínában, Vietnamban készült háborús riportfotóival beírta nevét a világ fotótörténetében a róla szóló történetek, de legkivált az a mondata, hogy „ha nem elég jók a képeid, az az oka, hogy nem vagy elég közel”, legendás személyiséggé tették. – írta Kincses Károly a Mai Manó Ház egyik alapítója Robert Capáról.

2. A Wagner házaspár megható története, akik évtizedeken át minden karácsonykor lefotózták magukat (1900-1942)

A berlini, gyermektelen házaspár, Anna és Richard Wagner már házassága első évétől, 1900-tól kezdve minden karácsonykor lefotózta magát és a képet karácsonyi üdvözletként szétküldték barátaiknak. 1942-ben három évvel Anna halála előtt szakad meg a sor. Mindössze néhány év maradt ki. Wagnerék egyik barátnője az összes képet megőrizte. Csaknem fél évszázaddal később bukkantak rájuk az egykori Kelet-Berlinben, egy ház padlásán.

3. A 100 legjobb sajtófotó – A Reuters válogatása 2017 legjobb képeiből (18+)

A Reuters hírügynökség az elmúlt napokban publikálta 2017 legjobb sajtófotóiból készített válogatását, melyek az idei év emlékezetes pillanatait a riportfotók segítségével idézik fel újra. (A kérdés örök: Mi történik a decemberben készült sajtóképekkel?)
Riportfotónak a reprodukált, sajtóban közölt fényképeket tekintjük. A fogalom az angol report (beszámoló, tudósítás) szóból származik. Nyelvünkben kezdetben az angol szóalakot, majd annak „magyarított” változatát a ríport-ot használták. A ma élő szóalak először 1884-ben jelent meg nyomtatásban. A 20. század elején jelentősen megváltozott a fogalom. A fotóriport mai értelemben egy sajtóban közölt képes beszámoló valamely aktuális eseményről, amely a fotografálás sajátos eszközeivel, önállóan közli a híranyagot; a képaláírás csak az esemény adatait tartalmazza. – olvashatjuk Szilágyi Gábor A fotóművészet története. A fényrajztól a holográfiáig című könyvében.

4. A HÉT FOTÓSA – Válogatás Friedmann Endre World Press Photo díjas fotográfus képeiből

Történt, hogy egyszer együtt taxizott Jancsó Miklós és Friedmann Endre. Miután a fotós előbb kiszállt, a sofőr megkérdezte a filmrendezőt, hogy ez ki volt? A név hallatán elcsodálkozott: nem halt meg Vietnamban? Az egy másik Friedmann Endre volt. Ezzel az anekdotával kezdte 2006-ban a kiállítás megnyitóját, nálunk a Mai Manó Házban Jancsó, akit régi barátság fűzött a fotóshoz.

5. A HÉT FOTÓSA: Válogatás Arthur Elgort világhírű divatfotóiból

Az 1940. június 8-án New Yorkban született Arthur Elgort korosztályának egyik legbefolyásosabb divatfotósa. A divatipar legnagyobbjaival dolgozik együtt, a Vogue valamennyi nyelvű kiadása foglalkoztatja és képeit galériák falain is viszontlátni szerte a világon. A fotográfus jelenleg New Yorkban él feleségével, a norvég születésű Grethe Barrett Holby-val, aki producerként, színpadi rendezőként és koreográfusként dolgozik. Három gyerekük van, akik közül Ansel Elgort színészként vált ismertté.