ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Leglátogatottabb blogbejegyzések

Leglátogatottabb blogbejegyzések

2017 AUGUSZTUS

1. Megrázó képek az első világháború sebesült katonáinak arcprotéziseiről (18+)

Az első világháború több millió katona és civil halálát okozta, valamint számtalan katona megsebesült és a testük eltorzult. Talán a legszomorúbb esetek az arcsérülések voltak, mivel a katonáknak nemcsak a fizikai veszteséggel, hanem a folyamatos pszichológiai stresszel is meg kellett birkózniuk amiatt, hogy az emberek hogyan fognak reagálni megváltozott külsejükre.

2. Válogatás Schoch Frigyes budapesti sztereófotóiból

„Kizárom a körülöttem lévő tárgyakat, minden idegszálammal koncentrálok…az érzékeim élesek, mintha álmodnék, mindent tisztán látok, mintha magam mögött hagynám a testem és egyik különös jelenetről a másikra lebegnék, testetlen szellemként.”

3. 12 évvel az atomtámadás után – Ken Domon képei Hirosimából (1957)

A II. világháborús vereség a tánc, a film és a fényképészet világában alkotó japán művészek számára kérdéseket vetett fel a háború utáni nemzeti identitással kapcsolatban. Mark Holborn megállapítása szerint „a háború után készült japán fényképek között egyet sem találunk, amely ne árulná el, hogy mennyire hatottak 1945 már-már felfoghatatlan eseményei a nemzet kollektív képzeletére”.

4. A ma 178 éves fényképezés történetének nyolc híres első fotója

Gondoljunk bele, hogy milyen nélkülözhetetlenné vált a fényképezés (képrögzítés) modern civilizációnk számára! Képzeljük el azt a sok milliárd fényképet, amely óriási fordított piramisként halmozódik a legelső kép fölé, s akkor könnyen fel tudjuk becsülni e felfedezés jelentőségét.

5. Fotográfusok – Made in Hungary: Dienes Andor/Andre de Dienes (1913-1985)

A kis Dienes az Apor bárók egykori fészke, a háromszéki Torja szülötte. Tizenkét évesen hagyta el családjával Romániát. Kezdetben kifutófiúként dolgozott a magyar fővárosban, majd egy selyemüzlet alkalmazottja lett. Ekkoriban kezdett fotózni, rajzolni, festeni. Anyja öngyilkossága után, alig 15 évesen nekivágott a világnak, és többnyire gyalogszerrel bejárta Európa több országát.