ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Leglátogatottabb blogbejegyzések

Leglátogatottabb blogbejegyzések

2017 ÁPRILIS

1. Megrázó képek az amerikai bűnügyi fényképezés történetéből (18+)

Tudvalevő dolog, hogy minden rendesebb rendőrség birtokában van egy olyan album, olyan személyiségek fényképeiből, kik rendőri szempontból maguknak hírnevet szereztek. Nálunk a szokott módon készítik e képeket s a tisztelt gazembereket éppen úgy odaültetik a rézabroncsra, mint bármely más becsületes családapát hat gyerekével. – olvashatjuk a Fényképészeti Lapok 1887-ben megjelent hatodik számában.

2. Variációk – A fényképezés történetének híres manipulált fotói

Az Adobe® Photoshop® és más képmódosító szoftverek használatának elterjedésének köszönhetően egyre inkább köztudottá vált, hogy a fotókat milyen mértékben lehet meghamisítani, pedig a fényképfelvételeket a fotográfusok már a médium feltalálása óta hamisították, módosították és manipulálták. A 19. században sok fényképész kiszínezte a portrékat, hogy élénkebbek és élethűbbek legyenek. Mások úgy készítettek nagy csoportképeket, hogy először az egyéneket műteremben külön lefényképezték, majd kollázst készítettek és szabadtéri jeleneteket ábrázoló festett hátterek elé illesztették be őket.

3. A mesemondó – Duane Michals képregényei (18+)

Az 1932-ben Pennsylvaniában született Duane Michals 1951 és 1953 között a denveri egyetemen tanult, majd 1956-ban a New York-i Parson School of Designban. Első képeit szovjetunióbeli utazása során készítette 1958-ban. Az ötvenes évek végén New Yorkban telepedett le, és szabadúszó fényképészként különböző magazinok megrendelésére dolgozott, mint a Vogue, az Esquire, a Mademoiselle, a Show és a New York Times, ezen belül is portréfényképezésre specializálta magát.

4. Amatőrök képei a címlapon (18+)

Úgy tűnik, mintha a sajtófotózás folyamatosan válságban lenne – régen a mozihíradók, később a televízió, most pedig a digitális média által támasztott versenyben kell helytállnia: az amatőr fotósok állítólagos bekapcsolódása ebbe a versenybe pedig a sajtófotózás végét is jelentheti. A mobiltelefonok elterjedésével mára több milliárdan rendelkeznek fényképezőgéppel és kapcsolódnak közösségi hálózatokhoz.

5. Leslie Jones Amerikája – Egy bostoni fotóriporter képei a harmincas évekből

Leslie Ronald Jones 1886. október 12-én született Massachusetts állam Cotuit városában. Alig pár évesen került a Thompson Island-i árvaházba és az itt töltött iskolás évei alatt került közelebb a fényképezéshez. A tanulmányai befejezése után öntőminta készítőként dolgozott a Sturtevant Repülőgépgyárban és mellette szabadúszó fotográfusként készítette fényképeit a Boston Herald-Traveler szerkesztőségének. 1916-ban megnősült, később gyereke is született. Miután egy munkahelyi balesetben két ujját elvesztette, otthagyta a gyárat és 1917-től már kizárólag a fényképezésből tartotta el családját.