ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Aktuális kiállításaink/ Schmied Andi – Japán fotográfiák és videók

Schmied Andi – Japán fotográfiák és videók

Megtekinthető:
2017. március 17. – április 16.
minden hétköznap 14-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.
A kiállítás ingyenesen látogatható.
Kurátor: Csizek Gabriella

Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj a Mai Manó Házban

A Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj a kortárs fotóművészet fiatal alkotóinak egyik legfontosabb bemutatkozási lehetősége, megmérettetése és díjazása. Az 1991-ben Pécsi József fotográfus (1889-1956) tiszteletére alapított, legfeljebb háromszor egy éves időintervallumra megpályázható ösztöndíj fennállásának 26 éve alatt számos kiváló fotográfusnak és fotóművésznek nyújtott lehetőséget és támogatást egy-egy formanyelvében és tartalmában korszerű téma kibontására a bemutatkozó kiállításon, illetve katalógusban való prezentálására művészi pályájuk jelentős lépcsőfokaként.
A Mai Manó Ház 17 éve szakmai felelősséggel reprezentálja a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat elnyert fotográfusokat. 2000-től a Mai Manó Ház a megrendezője a beszámoló kiállításoknak.

Schmied Andi: Cím nélkül (2016)
Schmied Andi: Cím nélkül (2016)
Schmied Andi: Cím nélkül (2016)
Schmied Andi: Cím nélkül (2016)
Schmied Andi: Cím nélkül (2016)
Schmied Andi: Cím nélkül (2016)

Schmied Andi – Japán fotográfiák és videók

A kiállításon látható videók és fotográfiák a Noguchi Town nevű projekt részeként készültek Szapporóban, Japánban.

Noguchi Town egy város, ahol még senki nem járt.
Lehet, hogy nem is fog, mégis közeli viszonyba lehet vele kerülni. Itt vagy máshol. Értelmezhetetlen helyzetek sora vezet Noguchi Town felé, amelyek ismerősek, de nehéz őket elhelyezni.
A funkcionalitást, a célszerűséget félretevő város, ahol a máshol furcsának tetsző építészeti elemek, elhavazott játszóterek, abszurd városi szituációk, wc-ben banánt jóízűen falatozó őzikék a mindennapok természetes részeiként vannak jelen.
A város neve a szobrász, tárgytervező és építész Isamu Noguchi inspirációjára utal, arra az eleven, játékos, a városi köztereket felszabadító építészeti gondolkodásmódra, amelyet az európai modernizmust és a japán formakultúrát ötvöző művész képviselt.

(Schmied Andi)

Schmied Andi: Japán fotográfiák és videók

A végtelennek is nevezhető képzelet egyik határára akkor is érkezhetünk, amikor egy művel állunk szemben. A fotografikus munkák esetében pedig még azt sem mindig tudhatjuk, hogy maga a kép a valóság leképezése vagy éppen egy másik teremtése.

Schmied Andi városának helyszínei képként létezőek, mégis utat nyitnak a valóság újraérzékelése felé. Nem a megszokott fogalmak mentén leírható képvilágot alkot, hanem a realitásban megbúvó és számára jelenvaló  álombélit mutatja meg. A gyakorlatias világ hatékonyságra, célszerűségre, funkcióra épülő szerkezetétől megszabadítva mutatja meg saját világát, amelynek kiindulópontjául  Isamu Noguchi (japán szobrász, formatervező, építész) világlátása, tervezői munkája szolgált.

Teremtett valóságában a szokatlant úgy ötvözi az ismerttel, hogy reális és képzeletbeli harmóniát teremtsen, olyat, amelyben otthon érezhetik magukat az egymás vonatkozásában szokatlan dolgok is.  Átírja a látványok megszokott szabályrendszerét, utat nyit a szabad asszociációnak, megajándékoz az újraértelmezés lehetőségével.

(Csizek Gabriella, kurátor)

A kiállítás megtekintése díjtalan!