ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ 1956 fotósa: Erich Lessing

1956 fotósa: Erich Lessing

Tőry Klára, fotótörténész előadása
2016. október 18., kedd 17.30
Mai Manó Ház-Napfényműterem
A belépés díjtalan.

Erich Lessing (1923)

A Magnum világhíres, számos kitüntetéssel elismert, ma Bécsben élő 93 éves fotóriporterének, Erich Lessingnek neve összekapcsolódott az 1956-os magyar forradalommal és szabadságharccal. Az eseményekről tudósító több tucatnyi fotós közül talán egyiküknek sem sikerült annyira a vasfüggöny mögötti országok helyzetét, társadalmi mozgásait, változásait megértő-megérző, az eseményeket belülről láttató képeket készíteni. 1956-os anyaga egyben az illúzióvesztést, az elbizonytalanodást is jelentette számára. „Kezdetben hittünk abban, hogy az igazsággal megváltoztathatjuk a világot.”– vallotta, de ebben csalódnia kellett.

tunteto-menet-utban-a-parlament-fele-a-rakoczi-uton_kisebb
Erich Lessing: Tüntető menet útban a Parlament felé a Rákóczi úton. 1956. okt. 29.© Magnum Photos

Ezt követő munkáiban a világpolitika eseményei helyett a történelem, a művészet és a tudomány lett a témaköre, nagyméretű színes műtárgyfotókat készítve végleg a múzeumi fényképezésre specializálódott. Több mint 60 fotóalbumot jelentetett meg a világ kultúrtörténetéről, jelentős művészeti emlékekben gazdag régióiról, gyűjteményeiről, építészeti emlékeiről. E könyveiben is a történelemről beszél és történeteket mond el. „Eszméket fogalmazok meg – nyilatkozta Lessing – hogy megmutassam, hogy hogyan éltek az emberek a történelem folyamatában.” (Tőry Klára)


tel-budapesten_megkisebbErich Lessing: Tél Budapesten, 1956 december  © Magnum Photos

Az eseményre való belépés ingyenes. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy korlátozott a helyszín befogadóképessége, így az ülőhelyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni a II. emeleti bejáraton keresztül. A kiállítások változatlanul 1.500 Ft-os áron (vagy a megillető kedvezményekkel) látogathatók.

Cím: Mai Manó Ház, Budapest, VI. ker. Nagymező utca 20.
További információ: pal.pentelenyi@maimano.hu , +36 1 473 2667