ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. szeptember

A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. szeptember

1. A HÉT FOTÓSA: Francesca Woodman – Válogatás a 22 évet élt világhírű fotográfus aktfelvételeiből (18+)

Francesca Woodman fényképei központjában a női test és identitás áll. Az újra és újra felbukkanó tükrök, elhagyatott házak málladozó falai és a romantikus ruhák fokozzák a képek (rém)álomszerű hangulatát. Francesca Woodman aprólékos körültekintéssel készítette elő és tervezte meg fényképeit, nagy figyelmet fordított a részletekre. A kérdésre, miszerint miért mindig saját magát fényképezte, így felelt: “Így sokkal kényelmesebb, hiszen én mindig kéznél vagyok!”

2. Jelenleg ez a világ legdrágább aktfotója – Edward Weston: Akt, 1925

“16 éves koromban láttam az első fotókiállítást, melyet a chicagói Művészeti Intézet rendezett. Ez határozta meg egész életutamat. Rávettem apámat, hogy vegyen nekem fényképezőgépet és ettől a pillanattól fogva komolyan foglalkoztam a fotografálással.” – olvashatjuk Peter Pollack: The Picture History of Photography című könyvében az 1886-ban született Edward Weston visszaemlékezését.

3. A HÉT FOTÓSA: František Drtikol – Aktfotók az 1920-as és ’30-as évekből

František Drtikol 1883. március 13-án született Príbramban. Édesapja jól jövedelmező szakmára, fotográfusnak szánta, és szülővárosában Antonín Matas műtermébe küldte tanulni. 1901-ben két éves tanulmányútra ment Münchenbe, ahol fotográfiáival aranyérmet nyert, majd három éves katonai szolgálat után, 1907-ben visszatért Príbramba, és saját műtermet nyitott.

4. A HÉT FOTÓSA: Sabine Weiss – Válogatás az “utolsó humanista fotográfus” képeiből

Sabine Weiss 1924-ben született a svájci-francia határon található Saint-Gingolphban. Weiss nyolcéves korában, zsebpénzéből vásárolta meg első fényképezőgépét, egy olcsó Bakelite modellt. Már akkor tudta, hogy amint befejezi az iskolát, hivatásos fényképész lesz. Abban az időben – mondta egy interjúban – az a jövőkép, hogy profi fotós legyen, szinte elképzelhetetlen volt, hiszen Svájcban nem voltak számára elérhetőek sem a fotóalbumok, sem a kiállítások.

5. Egy magyar férfi készítette a 9/11-es merénylet leghíresebb manipulált fotóját

A világot megrengető 9/11-es merénylet után nem sokkal rengeteg kép kezdett el villámgyorsan terjedni az interneten. Az egyik leggyakrabban továbbküldött kép “az utolsó turista a WTC-n” című, Photoshoppal készített karikatúra volt. Egy fiatalember áll a felhőkarcoló tetején, mögötte a város és egy közeledő utasszállító. A képet kísérő felirat azt állította, hogy a fénykép, egy, a Világkereskedelmi Központ (WTC) romjaiból előkerült fényképezőgépről származik.

(borítókép: A WTC elleni merénylet leghíresebb manipiulált fotója, részlet)