ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. május

A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. május

1. Egy kidobóember képei Fokváros vöröslámpás negyedéből (1967-1969)

A fotográfia történetében cseppet sem szokatlan, ha egy életmű utólag, az alkotó halála után kerül elő, s a felfedezéssel párhuzamosan a megtalált anyag a fotótörténet részévé válik. A dél-afrikai Billy Monk (1937–1982) fotográfusi tevékenysége újabb példa erre. Ugyan Monk képeit még életében – halála előtt nem sokkal – felfedezték, neve az európai nagyközönség számára csak 2010-ben vált ismertté.

2. Felismered a Gellért fürdő vendégeit? – Pusztai Sándor fürdőmester fényképei az 1930-as évekből

Volt egyszer egy vidéki polgárfiú a keleti végeken, akinek szülei jóvoltából nem ment rosszul a sora, azok ugyanis különböző strandokat, fürdőket üzemeltettek, míg csak tönkre nem mentek. S akkor a fiú, történetünk főszereplője beállt mások fürdőjébe úszómesternek. Fiatalabb olvasók számára: az ezerkilencszázhúszas, harmincas évek úszómestere nem az a fehérruhás személy volt, aki a medence mellett végigunatkozta a munkaidejét, hanem személyiség, aki a fürdőzők kényelmét, ottlétét biztosította. A fürdő talán legfontosabb személyének számított.

3. Anyák a világ körül – Közel 50 évig egy dobozban lapultak ezek a felvételek

A hatvanas és hetvenes években készített képeken anyákat és gyermekeiket láthatjuk a világ különböző tájairól. Heyman ezeken a szívhez szóló felvételeken az anyaság lenyűgöző pillanatait örökítette meg.

4. A HÉT FOTÓSA: Alice Springs – Válogatás Helmut Newton feleségének képeiből

“Egy este vacsora közben – közvetlenül az első fotóim publikálása előtt – Helmut megkérdezte, hogy milyen nevet akarok használni. Jean Seberg és spanyol barátja, Ricardo voltak a vendégeink, és Ricardo kért egy világatlaszt, amit kikészítettem neki az asztalra. Ő kinyitotta Ausztráliánál, és megkért, hogy csukjam le a szememet és mutassak a térképen valahova. Az ujjam Alice Springs közepén (Alice Springs egy város Ausztrália közepén az Északi terület territóriumban, a MacDonnell-hegység mentén – szerk.) landolt. – Megvan a neved. – mondta. – mesélte egy interjúban nevének eredetét June Browne, a filmes karrierje során használt művésznevén June Brunellként ismert színésznő.

5. A HÉT FOTÓSA: Mario de Biasi – Válogatás egy olasz fotóriporter világhírű felvételeiből

Az 1923-ban, Bellunóban született Mario De Biasi több mint negyven éven át az olasz fotóművészet főszereplője volt, és nem kizárólag fotóriporterként írta be magát a fotótörténet nagykönyvébe. A második világháborúban Németországba deportálták, és ott 1944-ben egy szerencsés véletlennek köszönhetően kezdett el fényképezni, egy, a nürnbergi romok között talált fényképezőgéppel.

(borítókép: Pusztai Sándor: Tolnay Klári (1914-1998), színésznő, részlet)