ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. június

A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. június

1. Vándorsztriptíz – Válogatás Susan Meiselas Carnival Strippers című sorozatának képeiből (18+) 

Susan Meiselas fotográfus 1972 és 1975 között minden nyarát olyan nők körében töltötte, akik New England, Pennsylvania és Dél-Karolina kisvárosaiban megrendezett karneválokon sztriptízeltek. A fotográfusnő városról városra követte ezeket a lányokat, megörökítette nyilvános előadásaikat, valamint magánéletüket is. Emellett interjúkat is készített a táncosokkal, a barátaikkal, a show-menedzserekkel és a fizető ügyfelekkel. Meiselas őszinte képei életre hívták a táncosnők rejtett világát és bemutatták az önbecsülésért folytatott, de reménytelennek tűnő küzdelmüket.

2. Változó idők – Válogatás Los Angeles napilapjaiban megjelent sajtóképekből (1937-1976)

Az Egyesült Államok újságainak negyedik legnagyobb példányszámú napilapja a Los Angeles Times, amely 1881 decemberében jelent meg először. A lap története során több mint negyvenszer ítélték oda a Pulitzer-díjat, köztük az 1992-es zavargások hiteles bemutatásáért. Az első fotó a napilapban 1898. december 9-én jelent meg. Ez a kép a Standard Oil Company területén bekövetkezett tűzvészt ábrázolja.

3. 7 ikonikus Pulitzer-díjas fotó és története (18+)

A fotográfia műfajában 1942-től osztanak díjakat. 1967-ig Pulitzer Prize for Photography (Pulitzer-díj fényképezésért) kategóriában tüntettek ki alkotókat, 1968-tól pedig két külön díjat osztanak: Pulitzer Prize for Feature Photography (kiemelkedő fekete-fehér vagy színes fotó, fotósorozat vagy fotóalbum egy jelenségről), illetve Pulitzer Prize for Spot News Photography. (2000-től Pulitzer Prize for Breaking News Photography néven került kiosztásra híreseményrőlkészített kiemelkedő fekete-fehér vagy színes fotóért, fotósorozatért vagy fotóalbumért).

4. A HÉT FOTÓSA: Malick Sidibé – Válogatás egy afrikai fotográfus a bamakói éjszakai élet alakjait megörökítő felvételeiből 

A többek között Hasselblad- és World Press Photo díjjal is elismert fotográfus 2016. április 14-én hunyt el. Sidibé életében volt egy olyan időszak a hatvanas és hetvenes években, amikor barátai, ismerősei táncos-zenés estéin fényképezett, vagy elkísérte a fiatalokat a Niger partjára.

5. Mai Manó Online Fotóegyetem – Török László

Ha egy, a magyar fotó körüli embert éjjel álmából felébresztenek, és megkérdezik tőle, ki az, aki Család című képével elnyerte a World Press Photo egyik nagydíját, az Aranyszemet, nagy százalékban rávágja: Török László. Aztán kérdezhetik irodalmi ihletésű képeiről, a Bari Károllyal készült Cigányok sorozatról, szebbnél szebb aktokról, és ha meglátnak egy égszínkék fotót a nyolcvanas évekből, akkor is képben vannak, ez ő.

(borítókép: Fotó: Rocco Morabito: The Kiss of Life, 1967
© Rocco Morabito / Jacksonville Journal – Florida Times Union, részlet)