ENGLISH ENG ENGLISH
Kezdőlap/ A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. április

A leglátogatottabb blogbejegyzések – 2018. április

1. Irina Popova felkavaró fotói egy drogfüggő család mindennapjairól (18+)

Irina Popova 2008-ban, 21 évesen kényelmetlen és felkavaró sorozatot készített két drogos, orosz szülőről, akik a kétéves kislányukat Szentpéterváron próbálták felnevelni siralmas körülmények között. A sorozat nagyot szólt Oroszországban, de az internetes közvélemény nagy része is követelte, hogy vegyék el a kislányt a szülőktől.

2. A HÉT FOTÓSA – Flor Garduño: Válogatás egy mexikói fotográfusnő csendélet- és aktfelvételeiből

Flor Garduño, Latin-Amerika egyik legjelentősebb fotóművésze 1957. március 21-én született Mexico Cityben. 5 éves korában családja kiköltözött a fővárosból és attól fogva Flor egy tanyán élt huszonöt kilométerre Mexico Citytől. Gyermeki énjére nagy hatással volt az állatokhoz való közelség és a természettel való együttélés. 1976 és 1978 között az Antigua Academia de San Carloson (UNAM) tanult vizuális művészeteket, figyelmét a tér és a forma strukturális aspektusaira összpontosította. Tanára, a fasizmus elől elmenekült magyar fotográfusnő, Horna Kati műhelyében zajló munka különösen érdekelte. Horna személyisége, munkáinak mágikus és expresszív dimenzióival egyetemben nagy hatással volt Flor művészi fejlődésére.

3. A HÉT FOTÓSA – Válogatás Manuel Álvarez Bravo felvételeiből

Manuel Álvarez Bravo 1902-ben született Mexikóvárosban. Szerencsésnek mondható, hiszen olyan családban nőtt fel, mely nagyra becsülte a művészetet: nagyapja fotográfus volt, apja festő, de a fényképezés is vonzotta. Álvarez Bravo zenét és festészetet tanult és huszonegy éves korában kapta meg első kameráját. A családi kapcsolatoknak köszönhetően már fiatalkorában megismerkedett a kor művészeivel; Tina Modottival, Diego Riverával, később pedig Edward Westonnal is találkozott, de Cartier-Bressonnal is jó kapcsolatot ápolt. Az első profi fotós munkahelye a korábban Modotti által betöltött Mexican Folkways fotóriporteri állása volt a harmincas években.

4. 25 bringás fotó a Fortepan gyűjteményéből (1900-1987)

Immár hagyománnyá vált, hogy a Föld napján megrendezett bringás felvonulás alkalmából a Mai Manó Ház Blogon mi is kerékpáros képekből válogatunk VARIÁCIÓK rovatunkba.
Mivel ezen a héten töltötték fel a százezredik fotót a Fortepan gyűjteményébe, ezért mai bejegyzésünkben a Fortepan bringás képeit láthatjátok.

5. Edward J. Kelty felvételei a világ egyik legbizarabb cirkuszának mindennapjairól

Az 1888. január 23-án, Denverben született Edward J. Kelty képeit az amerikai cirkusztörténet fontos kordokumentumaiként tartják számon. Miután az I. világháborúban a haditengerészetnél szolgált, 1920-tól 1940-ig egy New York-i fotográfus, Edward J. Kelty együtt utazott Amerika legnagyobb cirkuszával. Kelty nagyformátumú Banquet kamerával és a vándorfotográfusokra jellemző mobil sötétkamrával felszerelkezve elindult, hogy megörökítse a világ egyik legbizarabb showműsorát. Kelty saját furgonjában aludt, utazott és a beszámolók szerint éjszaka ott hívta elő a nappal készült képeit.

(borítókép: Fotó: Berkó Pál: Budapest, Rákóczi út – Kazinczy utca sarok. 1946 © fortepan.hu, részlet)